Сблъсъци между израелската полиция и палестински богомолци изостри отношенията между двете страни

DenNews.bg
05.04.2023
размер на текста:

 Израелската полиция се сблъска с палестински богомолци в джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим, информира Би Би Си.

Полицията каза, че 350 души са били арестувани при акция преди разсъмване, след като "агитатори" с фойерверки, пръчки и камъни са се затворили вътре.

Палестинците казаха, че са използвани шокови гранати и гумени куршуми, за да бъдат разчистени групата и че 14 души са били ранени.

По-късно бойци в ивицата Газа изстреляха девет ракети срещу Израел и армията му нанесе въздушни удари в отговор.

Последното насилие идва точно преди припокриването между ислямския свещен месец Рамадан и еврейския празник Пасха.

Джамията ал-Акса, третото най-свещено място в исляма, се намира на комплекс на върха на хълм, известен от мюсюлманите като ал-Харам ал-Шариф (Благородното светилище), а от евреите като Храмовия хълм. Евреите го почитат като мястото на два библейски храма и е най-свещеното място в юдаизма.

Във вторник палестинците се барикадираха в джамията след вечерната молитва за Рамадан, на фона на съобщения, че еврейски екстремисти искали да се опитат да принесат в жертва пасхална коза на мястото - както правеха евреите в библейски времена, преди римляните да разрушат техния храм там.

Израелската полиция каза в изявление, че "няколко младежи, нарушаващи закона, и маскирани агитатори" са укрепили джамията, "за да нарушат обществения ред и да осквернят джамията".

„След много и продължителни опити да ги измъкнем чрез безрезултатни разговори, полицейските сили бяха принудени да влязат в комплекса, за да ги изведат с намеренията да позволят молитвата Фаджр [зора] и да предотвратят жестоко безпокойство“, се казва в съобщението. добавен.

„Когато полицията влезе, по тях бяха хвърлени камъни и бяха изстреляни фойерверки от вътрешността на джамията от голяма група агитатори.“

Един полицай е бил ранен в крака от камък по време на сблъсъците, се казва в съобщението.

Видео, разпространено от полицията, показва експлодиране на фойерверки и осветяване на молитвената зала, докато тежко въоръжени полицаи в екипировка за борба с безредиците навлизат.

Други кадри, публикувани в социалните медии, изглежда показват как офицер използва приклад, а други използват пръчки, за да бият палестинци на пода сред викове и писъци.

Снимки от последствията показват преобърнати мебели и молитвени постелки, разпръснати по пода.

Палестинският червен полумесец съобщи, че 14 палестинци са били ранени. Той също така каза, че израелските сили са попречили на неговите медици да стигнат до джамията, въпреки че това не е потвърдено.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас осъди израелската атака, описвайки я като нападение срещу мюсюлмански богомолци.

„Предупреждаваме окупацията [Израел] да не пресича червените линии на светите места, което ще доведе до голямата експлозия“, каза Набил Абу Рудейне.

Лидерът на палестинската ислямистка групировка Хамас, която контролира ивицата Газа, нарече инцидента "безпрецедентно престъпление" и предупреди Израел, че ще има "последици".

След сблъсъците екстремистите изстреляха девет ракети от Газа, задействайки сирени в общности в Южен Израел, каза израелската армия.

Четири от ракетите са били прихванати от системата за противовъздушна отбрана, а други четири са паднали в открити райони, добави той.

Никоя група досега не е заявила, че стои зад ракетния обстрел, но се смята, че Хамас е одобрил изстрелванията.

Израелската армия каза, че нейните самолети са ударили в отговор обекти за производство на оръжия и склад, принадлежащ на Хамас, както и военен комплекс, използван за обучение.

Израелски танкове също удариха военни постове по граничната ограда между Израел и Газа.

Няма данни за жертви от двете страни.

Напрежението между Израел и палестинците, което ескалира в насилие в комплекса на джамията Ал-Акса през май 2021 г., накара Хамас да изстреля ракети към Ерусалим, което предизвика 11-дневен конфликт с Израел.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети