Страните от НАТО са предоставили военна помощ за 65 милиарда евро на Украйна

DenNews.bg
03.04.2023
размер на текста:

 Страните от НАТО са предоставили военна помощ в размер на 65 милиарда евро на Украйна и в момента разработват дългосрочна програма за военна подкрепа. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел.

Приветствам, че модерни бойни танкове и други бронирани превозни средства започнаха да пристигат в Украйна, посочи той преди срещата на външните министри на страните членки на Алианса, насрочена за 4-5 април.

"Ще обсъдим как можем да засилим своята помощ, включително като продължим да укрепваме въоръжените сили на Украйна. И ще подкрепим техния преход от съветските оборудване и доктрина към тези на НАТО", отбеляза още Столтенберг.

Той изрази очакване, че министрите ще се съгласят да започнат работа по разработването на многогодишна програма за Украйна.

По думи на Столтенберг подкрепата на НАТО за Киев "е в дългосрочен план". Това може да направи "истинска разлика" на бойното поле и "да позволи на украинските сили да освободят повече територия", смята шефът на Алианса.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети