Ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница изиграха премиерно пиесата „В страната на Справедливостта“

DenNews.bg
25.04.2023
размер на текста:

Ученици от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Дупница изиграха премиерно пиесата „В страната на Справедливостта“. Сценарият е по литературни творби, отличени в традиционния, едноименен ученически конкурс, организиран от Окръжен съд – Кюстендил и районните съдилища в Дупница и Кюстендил, със съдействието на РУО - Кюстендил. Ученическата пиеса представя приказките „Поничката Дейзи и шоколадът Трейзи“ / на Памела Ленгарска, 10 г. /, „Кучето Роко и приятели“ / на Александър Тодоров, 7 г. / и стихотворението „Призвание- съдия“ / на Божидара Василиева, 13 г. /. Място в пиесата намери и един от любимите детски герой – Хитър Петър.


„Искаме да надградим постигнатото с ученическия ни конкурс, който е част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Щастливи сме, че децата приеха предизвикателството ни - да са рицари на справедливостта, да я търсят и устояват. Днес част от написаното оживя благодарение на учениците на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, каза председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова. Тя заедно с председателят на Районен съд – Дупница, съдия Иван Димитров, съдебни служители и експерти от Регионалното управление по образованието бяха гости на премиерата в училището. Публика бяха децата от подготвителната група и третокласници на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“.
Актьорите в пиесата получиха с благодарност специално изработената чаша от конкурса "В страната на Справедливостта", Конституцията на Република България  и Грамота за участието си.

Те им бяха връчени от председателят на Окръжен съд - Кюстендил, съдия Пенка Братанова и председателят на Районен съд - Дупница, съдия Иван Димитров.
Идеята на организаторите е пиесата „В страната на Справедливостта“ да гостува и в други учебни и детски заведения.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети