Над 400 са убити в боевете в Судан, хиляди са ранените

DenNews.bg
24.04.2023
размер на текста:

Световната здравна организация съобщиа, че в боевете в Судан са убити повече от 400 души и са ранени хиляди. Смята се обаче, че броят на загиналите е много по-голям, тъй като хората се борят да получат здравни грижи, тъй като повечето болници в града бяха принудени да затворят поради боевете.

ООН предупреди, че до 20 000 души - предимно жени и деца - са избягали от Судан, за да търсят безопасност в Чад, от другата страна на границата с Дарфур.

Все повече страни евакуираха дипломати и граждани от столицата на Судан, тъй като в Хартум продължават ожесточените боеве.

САЩ и Обединеното кралство обявиха в неделя, че са изпратили дипломати от страната.

Франция, Германия, Италия и Испания са сред другите нации, които също извършиха евакуации.

Ожесточена борба за власт между редовната армия и мощна паравоенна сила доведе до насилие в цялата страна.

Американските власти съобщиха, че са транспортирали по-малко от 100 души с три хеликоптера Chinook в неделя сутринта в "бърза и чиста" операция.

Посолството на САЩ в Хартум вече е затворено и туит в официалния му канал казва, че не е достатъчно безопасно за правителството да евакуира частни граждани на САЩ.

Правителството на Обединеното кралство успя да изведе британските дипломати и техните семейства от страната в операция, която беше описана като "сложна и бърза". Външният министър Джеймс Клевърли каза, че възможностите за евакуация на останалите британски граждани в Судан са "силно ограничени".

Няколко други държави провеждаха операции по евакуация в неделя:

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че в неделя в Джибути е пристигнал самолет с френски граждани и други
Шепа холандски граждани напуснаха Хартум с френския самолет и Нидерландия се надяваше да транспортира повече граждани в неделя вечерта
Германската армия съобщи, че първият от трите самолета е напуснал Судан, насочен към Йордания, със 101 души на борда
Италия и Испания евакуираха граждани - испанската мисия включваше граждани от Аржентина, Колумбия, Ирландия, Португалия, Полша, Мексико, Венецуела и Судан
Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че правителството му е евакуирало дипломатическия си персонал
Други страни успешно евакуираха хора в събота. Повече от 150 души, предимно граждани на страни от Персийския залив, както и на Египет, Пакистан и Канада, бяха евакуирани по море до саудитското пристанище Джеда.

Имаше отчаяни призиви за помощ от много чуждестранни студенти - от Африка, Азия и Близкия изток - които също са блокирани в Хартум, град с около шест милиона души.

Междувременно има съобщения, че интернет връзката е почти напълно прекъсната в Судан, което може сериозно да попречи на координацията на помощта за онези, хванати в капан в Хартум и други градове.

Борбата за власт доведе до тежки бомбардировки в столицата със стотици убити и хиляди други ранени.


Почти постоянната стрелба и бомбардировките в Хартум и на други места прекъснаха електричеството и безопасния достъп до храна и вода за голяма част от населението.

Няколко примирия, които изглежда бяха договорени от двете страни, бяха игнорирани, включително тридневна пауза за отбелязване на мюсюлманския празник Ид ал-Фитр, който започна в петък.

В неделя САЩ обявиха, че екип за реагиране при бедствия ще бъде изпратен в района, за да „координира хуманитарната реакция за нуждаещите се както в Судан, така и извън него“.

Саманта Пауър от Американската агенция за международно развитие (USAID) каза, че екипът първо ще работи извън Кения и ще даде приоритет на получаването на „животоспасяваща хуманитарна помощ за тези, които имат най-голяма нужда от нея“.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети