В Сапарева баня дадоха старт на нов проект - реставрират раннохристиянска гробница

DenNews.bg
12.04.2023
размер на текста:

 В Сапарева баня днес бе направена официална първа първа копка по преместване на теренна консервация, реставрация и експониране на раннохристиянска гробница.
По покана на кмета на общината Калин Гелев церемонията уважи и областният управител инж. Александър Пандурски. В присъствието на инж. Пандурски, Калин Гелев, зам.-кметовете Славчо Коларски и Емилия Елчинова, арх. Венета Петкова, представители на общинската администрация, на строителния надзор, проектанти и граждани бе отслужен водосвет за здраве и успех на начинанието. Водосветът отслужи отец Димитър Филибев, който обясни, че по настояване на кмета Гелев стартът на всички добри и полезни начинания за общината винаги е даван с водосвет и благословение.
Първата копка се извърши на мястото, където ще бъде преместена гробницата и ще бъде изградена експозиционна зала - то е в близост до самия Гейзера и до резервоарите за минерална вода.

 


“Работим по проекта от две години и съм изключително радостен, че настъпи този момент - да дадем официален старт”, заяви Калин Гелев. Той изказа огромни благодарности на арх. Петкова за цялостното съдействие по проекта и обясни, че гробницата ще бъде вградена вътре в самата сграда, която ще бъде с музейно експониране. “Най-сетне общината ни ще има модерно и иновативно място, където да покажем културно-историческото наследство и богатство на древна Германея”, заяви кметът.

 


Областният управител инж. Пандурски поздрави градоначалника и сапаревобанци за реализирането на проекта и подчерта, че той ще допринесе положително за цялостния облик на общината. “Това, което имате като природни дадености, минералната вода, съчетани със забележителното миналото и сега с реализирането на проекта, ще даде възможност да се развие пълноценно културно-историческият туризъм на територията на Сапарева баня”, посочи Александър Пандурски.

 


Арх. Венета Петкова обясни, че проектът е направен в две фази - първата е преместване на Античната гробница, вторият - проект за експозиционна зала, в която ще се покаже културното наследство на Сапарева баня, а именно - Източният град Германия. “За съжаление, от това селище се вижда малко, тъй като днешният град Сапарева баня е построен върху него. Само при някакви строителни и изкопни дейности можем да се докоснем до това наследство. Експозиционната зала ще е съвременна, модерна, ще има интерактивна карта на града и още много други атрактивни неща”, обясни арх. Петкова.

 


Старта на символичната първа копка дадоха Калин Гелев и инж. Пандурски, а знак, че начинанието ще бъде увенчано с успех, дойде от счупената от раз бутилка с шампанско.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети