Край на заложническата криза в Колумбия

DenNews.bg
04.03.2023
размер на текста:

Група полицаи и работници от петролните находища, взети за заложници по време на протести в южната колумбийска провинция Какета, бяха освободени, обяви президентът Петро, цитиран от Би Би Си.

Насилието избухна в четвъртък, след като жители блокираха комплекса на компания за проучване на нефт. Те искаха нейната помощ за изграждане на пътища в района.

Колумбийският лидер Густаво Петро призова 79-те служители и девет служители на Emerald Energy да бъдат освободени.

По време на размириците бяха убити полицай и цивилен.

Обявявайки освобождаването на заложниците, които бяха заснети да седят в претъпкана стая на пода, г-н Петро призова следователите да открият отговорните за двата смъртни случая.

Министърът на вътрешните работи Алфонсо Прада каза по-рано в петък, че те са били убити при стрелба.

Много от протестиращите са селски и местни хора, които искат Emerald Energy да построи нова пътна инфраструктура около района на Сан Висенте дел Кагуан.

Петролната компания не отговори, когато беше потърсена от агенция Ройтерс за коментар.

Колумбийската полиция отдаде почит в Туитър на загиналия при сблъсъка полицай, който нарече Рикардо Монрой.

„Днес сме по-единни от всякога“, пишат те, добавяйки, че Монрой е „предложил живота си при изпълнение на дълга“.

Колумбийският омбудсман по правата на човека Карлос Камарго - който беше на място, за да посредничи - каза, че е разговарял с протестиращите и ги е спрял да хвърлят бензинови бомби в петролното съоръжение.

Протестите в райони в близост до енергийни и минни дейности в Колумбия са често срещани, тъй като общностите настояват компаниите да изградят инфраструктура, включително пътища и училища.

Полицията каза, че дисидентска подгрупа от бунтовници ФАРК, които отхвърлиха мирното споразумение от 2016 г., присъстват в региона и може да са провокирали безредиците.

Отделно, президентът Петро в четвъртък неочаквано публикува изявление в Twitter, в което иска от главния прокурор на страната да проведе наказателно разследване на обвинения в корупция, включващи собствения му син и брат.

В изявлението не се уточняват обвиненията срещу най-големия му син Николас Петро Бургос и брат му Хуан Фернандо Петро Урего, но се казва: „моето правителство няма да раздава облаги на престъпници в замяна на подкупи“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети