Амстердам призова пияни, дрогирани и дивеещи британски туристи да стоят настрана

DenNews.bg
30.03.2023
размер на текста:

Амстердам моли младите британски мъже да „стоят настрана“, ако планират да посетят града, за да се отпуснат и да „подивеят“.

Новата онлайн кампания на холандската столица за справяне с досадния туризъм стартира тази седмица и е насочена към посетители на възраст между 18 и 35 години, съобщиха местните власти на града в съобщение за новини във вторник.

Ако британските туристи търсят онлайн термини като „еленско парти в Амстердам“, „евтин хотел в Амстердам“ или „обикаляне на кръчми в Амстердам“, ще се появи видеореклама, която ги предупреждава за последствията от прекомерното пиене, приемането на наркотици или причиняването на проблеми чрез антисоциални поведение.

Едно видео показва ареста на пиян младеж. Придружаващият текст гласи: „Да дойдеш в Амстердам за една разхвърляна нощ + да те набият = 140 евро глоба + криминално досие = по-малко перспективи.“ Той добавя: „Значи идвате в Амстердам за разхвърляна вечер? Стойте настрана."

Друго видео показва как човек в безсъзнание е откаран в болницата с линейка, с текст, който гласи: „Идвам в Амстердам, за да вземам наркотици + губя контрол = пътуване до болница + трайно увреждане на здравето = притеснено семейство.“ Той продължава: „Значи идвате за наркотици в Амстердам? Стойте настрана."

„Посетителите ще бъдат добре дошли, но не и ако се държат лошо и причиняват неудобство. В такъв случай ние като град ще кажем: по-скоро не, стойте настрана“, каза в съобщението заместник-кметът Софян Мбарки.

„Амстердам вече предприема много мерки срещу прекомерния туризъм и неудобството и ние предприемаме повече мерки от други големи градове в Европа. Но трябва да направим още повече  следващите години, ако искаме да дадем на туризма устойчиво място в нашия град“, продължи той, добавяйки, че за да поддържат града годен за живеене, те трябва да изберат „ограничение вместо безотговорен растеж“.

Туристите от страните от ЕС могат да бъдат следващите
Кампанията „Стойте далеч“ може да се разшири по-късно през годината, за да включи посетители от Холандия и други страни от ЕС, които имат потенциал да причинят неудобство, според местните власти.

Този месец Амстердам също ще стартира кампания „Как до Амстердам“, насочена към посетителите, които вече са в града. Чрез социалните медии и уличните знаци туристите ще бъдат предупреждавани за пиянство, вдигане на твърде много шум, закупуване на наркотици от улични дилъри и забрана за уриниране на обществени места.

Градският съвет също преговаря с доставчиците на ергенски партита, за да измислят как могат да намалят досадния туризъм в центъра на града и очаква резултати от проучване относно възможността за прилагане на туристически данък.

Хаос и пакост: Как туристите се държаха лошо през 2022 г
Миналия месец Амстердам обяви забрана за употребата на марихуана на улицата и няколко ограничения върху употребата на алкохол в квартала на червените фенери, където се намират около 10% до 15% от туристическата индустрия на града.

Тази година се очаква градът да приеме повече от 18 милиона посетители с една нощувка – броят, при който градският съвет е „задължен да се намеси“, съгласно наредба от 2021 г., наречена „Амстердамски туризъм в баланс“.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети