Зърнопроизводители блокираха ГКПП Кардам, против са пшеницата от Украйна

DenNews.bg
29.03.2023
размер на текста:

 Над 200 превозни средства, сред които 150 селскостопански машини от областите Добрич, Варна и Бургас, се включват в ефективните протестни действия на граничните пунктове с Румъния в страната. Пътят от Кардам към Граничния пункт с Румъния беше напълно блокиран за около час към 10 ч. днес.

Камионите, които влизаха от Румъния към България, имаха предупреждение да стоят там и да не идват към този момент насам.

В протеста се включиха и овощарите, и овцевъдите.

Искането им е да се спре безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Над 800 милиона лева са загубите до този момент на българските зърнопроизводители от нереализираната им продукция от слънчоглед, заяви зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, цитиран от БНР.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова заяви, че очакват европейските чиновници да чуят искането на българските земеделци.

Протестът е на Националната асоциация на зърнопроизводителите и ще е три дни на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

На протеста се появи и министърът на земеделието Явор Гечев. Той заяви, че има големи количества зърно, които не са продадени и уточни, че се чака новата реколта.България ще настоява за допълнителни мерки и средства от ЕК, каза той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети