Масови протести в Израел, след като Нетаняху уволни министъра на отбраната

DenNews.bg
27.03.2023
размер на текста:

Десетки хиляди хора излязоха по улиците в Израел, след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни своя министър на отбраната.

Йоав Галант се обяви против спорните планове за преразглеждане на съдебната система.

В Йерусалим полицията и войниците използваха водни оръдия срещу демонстранти близо до къщата на Нетаняху.

 

Рано в понеделник сутринта президентът на Израел Исак Херцог призова правителството да спре реформите.

„В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността ви призовавам незабавно да спрете законодателния процес“, каза той в Twitter и добави: „очите на целия народ на Израел са насочени към вас ".

САЩ също заявиха, че са дълбоко загрижени за развитието и призоваха за компромис.

Реформите включват планове, които ще дадат на правителството пълен контрол върху комисията, която назначава съдиите.

Те също така биха затруднили съдилищата при отстраняването на лидер, смятан за негоден за длъжност, което разгневи мнозина, които смятат, че това е в интерес на действащия президент Бенямин Нетаняху, който е изправен пред текущ процес за корупция.

Нетаняху казва, че реформите са предназначени да спрат съдилищата да превишават правомощията си и че те са били гласувани от обществото на последните избори.

След като протестираха пред дома на Нетаняху, демонстрантите - много от които развяваха израелски знамена и блъскаха тенджери и тигани - след това избягаха от полицейските сили, за да пристигнат пред израелския парламент, Кнесета.

Една правителствена служителка каза пред BBC, че  Нетаняху е „прекрачил всяка граница, която имаме като демократична страна“.

„Ние защитаваме последната частица демокрация, която имаме, и не мога да заспя по този начин. Не мога да направя нищо, докато не спрем тази лудост“, каза тя.


В Тел Авив развяващите знамена протестиращи блокираха една от главните магистрали за повече от два часа, преди да бъдат разчистени от конна полиция и водни оръдия.

Галант е бивш войник, който от седмици е чувал резервисти, които не са доволни от предложената промяна в закона.

В началото на март бойни пилоти в елитна ескадрила на израелските военновъздушни сили се зарекоха да не присъстват на обучение в безпрецедентен протест срещу правителството.

По-късно те се съгласиха да присъстват и да проведат разговори със своите командири.

Галант се обяви против закона в събота, където каза, че членовете на израелските отбранителни сили са ядосани и разочаровани.

Нетаняху - който беше извън страната по време на телевизионната изява на Галант - каза, че вече не му вярва като министър на отбраната.

Премиерът иска новото законодателство да бъде прокарано през парламента до края на седмицата.

Двамата политици са членове на една и съща партия- Ликуд, и докато министърът на отбраната спечели подкрепата на някои свои колеги, други крайнодесни го призоваха да напусне.


След като беше уволнен, Галант се появи в Twitter, за да потвърди: „Сигурността на държавата Израел винаги е била и винаги ще бъде мисията на моя живот“.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид описа уволнението на Галант като "ново дъно" за правителството.

„Нетаняху може да уволни Галант, но не може да уволни реалността или народа на Израел, който се изправя срещу лудостта на коалицията“, добави Лапид.

Говорителка на Белия дом изрази опасенията на САЩ относно ситуацията, като каза: „Както президентът наскоро обсъди с премиера Нетаняху, демократичните ценности винаги са били и трябва да останат отличителен белег на отношенията между САЩ и Израел.“

Тя добави, че "фундаменталните промени" в една демократична система трябва да бъдат "преследвани с възможно най-широка основа на обществена подкрепа".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети