Подпалиха кметството на Бордо на протест срещу пенсионните реформи във Франция

DenNews.bg
24.03.2023
размер на текста:

Кметството на Бордо беше подпалено, докато протестите във Франция продължават срещу плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране.

Повече от един милион души излязоха по улиците във Франция в четвъртък, като 119 000 бяха в Париж, според данни на вътрешното министерство.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата и 80 души бяха арестувани в цялата страна.

Демонстрациите бяха предизвикани от законодателство, което повишава възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

Синдикатите призоваха за нови протести следващия вторник, които ще съвпаднат с държавното посещение на крал Чарлз III в страната.

Той трябваше да бъде в югозападния град Бордо в този ден, където пожар обхвана входната врата на кметството в четвъртък вечерта след ден на протести и сблъсъци.

Не е ясно кой е виновен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите.

 

Вътрешният министър Джералд Дарманин се опита да потуши всички опасения преди пътуването на краля, като каза в четвъртък вечерта, че сигурността „не представлява проблем“ и монархът ще бъде „посрещнат и посрещнат добре“, според АП.


В Париж су стигна до сблъсъци с полицията и маскирани бунтовници, които разбиха витрини на магазини, събориха кофи за смет и нападнаха ресторант на Макдоналдс, според агенция Ройтерс.

Един полицай, който загуби съзнание, беше извлечен на безопасно място от колегите си.

Полицията използва сълзотворен газ и беше замеряна с предмети и фойерверки, съобщи агенция АП, като 33 души бяха арестувани в столицата.

,
Стачкуващи пожарникари можеха да се видят на покрива на една сграда в Париж по време на протестите в четвъртък
„Противопоставям се на тази реформа и наистина се противопоставям на факта, че демокрацията вече не означава нищо“, каза демонстрант пред Ройтерс. „Не сме представени и затова ни писна.“

„Именно като протестираме, ще можем да ни чуят, защото всички други начини се изчерпаха... не ни позволиха да оттеглим тази реформа“, каза друг пред агенция AFP.

Протестите също прекъснаха пътуването с влакове, петролните рафинерии, учители и работници на парижкото летище Шарл дьо Гол напуснаха работа.

Популярни туристически атракции като Айфеловата кула и двореца Версай, където следващата седмица е планирана вечеря за крал Чарлз и френския президент, също бяха затворени в четвъртък.

В северния град Руан млада жена беше видяна да лежи на земята след сериозно нараняване на ръката. Свидетели казаха, че тя е загубила палеца си, след като е била ударена от така наречената "флаш-топка" граната, изстреляна от полицията, за да разпръсне демонстрантите.

Имаше други сблъсъци в западните градове Нант, Рен и Лориен.

„Улицата има легитимност във Франция“, каза протестиращ в Нант. „Ако г-н Макрон не може да си спомни тази историческа реалност, не знам какво прави тук“.

Синдикатите и политическата левица определиха деня като успешен, но накъде ще тръгне ситуацията оттук нататък, e въпрос, който остава открит.

Правителството разчита на известна загуба на инерция. Освен това ще се надява изблиците на насилие по улиците да отблъснат хората от протестите.

Опозицията обещава, че протестите няма да намалеят, но синдикатите ще трябва да измислят стратегия занапред, вместо да обещават повече дни като четвъртък.


От януари досега се имаше девет дни на протести и френските синдикати призоваха за десети следващия вторник.

Парижките боклукчии, които започнаха стачката си срещу пенсионната реформа на 6 март, я подновиха до следващия понеделник.

Размириците следват решението на правителството да принуди законодателството за повишаване на пенсионната възраст чрез долната камара на парламента - където липсва абсолютно мнозинство - без гласуване.

Френският президент Еманюел Макрон защити хода, като каза, че реформата е необходимост.

Премиерът на Франция, Елизабет Борн, каза, че промените са от съществено значение за предотвратяване на голям дефицит в системата в бъдеще.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети