Протести и сблъсъци с полицията в Атина заради жестоката влакова катастрофа

DenNews.bg
02.03.2023
размер на текста:

В Гърция избухнаха протести заради железопътната катастрофа, която уби 43 души, като мнозина я възприеха като инцидент, който се e случил очаквано, информира Би Би Си.

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията пред централата на Hellenic Train в Атина - компанията, която отговаря за поддръжката на гръцките железници.

Протести имаше и в Солун и град Лариса, близо до мястото, където стана бедствието във вторник вечерта.

Правителството каза, че независимо разследване ще раздаде справедливост.

Три дни на национален траур бяха обявени в цялата страна след инцидента, при който пътнически превоз се блъсна челно в товарен влак, причинявайки предните вагони да избухнат в пламъци.

Унищожени са предимно предните вагони на пътническия влак.

По-голяма част от 350-те пътници са били студенти на около 20 години, завръщащи се в Солун след дълъг уикенд, посветен на гръцките православни пости.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че "трагичната човешка грешка" е виновна за бедствието.

59-годишен началник на гара в Лариса е обвинен в непредумишлено убийство по непредпазливост. Той отрече каквото и да е нарушение, като обвини за катастрофата техническа повреда.

Членовете на железопътния синдикат смятат, че системите за безопасност не са работили правилно, с многократни предупреждения за това в продължение на много години.

В знак на протест и траур железопътните работници обявиха 24-часова в четвъртък заради, според тях, официално пренебрегване на железниците.

„Болката се превърна в гняв за десетките загинали и ранени колеги и съграждани“, се казва в изявление на синдиката на работниците, обявяващ стачката.

„Неуважението, демонстрирано през годините от правителствата към гръцките железници, доведе до трагичния резултат“, се добавя в коментари, цитирани от агенция Ройтерс.

Министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка заради бедствието, заявявайки, че ще поеме отговорност за "дългогодишните провали" на властите да поправят железопътна система, която според него не е подходяща за 21-ви век.

Но пред болница, където бяха докарани телата на жертвите на влаковата катастрофа, беше окачен банер, който убеждава, че всички системни пропуски ще бъдат покрити в официалното разследване, което се провежда в момента.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети