Съединените щати възобновиха полетите на дронове над Черно море

DenNews.bg
18.03.2023
размер на текста:

 Съединените щати възобновиха полетите на дронове за наблюдение над района на Черно море след прехващане на руски изтребител във вторник, което доведе до свалянето на американски дронове за наблюдение, два американски летателни апарата. казаха служители в петък, пише Ройтерс.

RQ-4 Global Hawk извърши мисия в региона в петък, казаха служители, като един добави, че това е първият подобен полет с дрон след инцидента във вторник. Представители на Пентагона многократно подчертаха тази седмица, че инцидентът няма да спре Вашингтон да изпълнява подобни мисии.

Все пак свалянето на САЩ Дрон MQ-9 във вторник беше първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна, влошавайки и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва, тъй като и двете страни публично обмениха вина.

Русия отрече САЩ обвинения, че двата му изтребителя Су-24 са действали безразсъдно около безпилотните САЩ. самолет и вместо това обвини "рязкото маневриране" на дрона за катастрофата.

Въпреки това Пентагонът пусна видео в четвъртък, показващо руски изтребител Су-27, който се приближава много близо до дрона и изхвърля гориво близо до него, в това, което САЩ служители казаха, че това е очевидно усилие да се повреди американският самолет, докато летеше.

Той също така показа загуба на видео емисия след друга близка руска маневра, която според Пентагона е резултат от сблъсък на руски самолет с дрона.

Видеото завършва с изображения на повреденото витло на дрона, което според Пентагона е причинено от сблъсъка, правейки самолета неизползваем и го кара да се разбие в дълбоки води.

Инцидентът над международни води беше напомняне за риска от пряка конфронтация между Съединените щати и Русия заради Украйна, която Москва нахлу преди повече от година и която западните съюзници подкрепиха с разузнаване и оръжия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети