Байдън приветства заповедта за ареста на Путин

DenNews.bg
18.03.2023
размер на текста:

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства издаването на заповед за арест от Международния наказателен съд срещу руския му колега Владимир Путин.

МНС обвини президента Путин в извършване на военни престъпления в Украйна – нещо, което президентът Байдън каза, че руският лидер „ясно“ е направил.

Твърденията се фокусират върху незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия след нахлуването на Москва през 2022 г.

Москва отрече обвиненията и заклейми заповедите като "възмутителни".

Много малко вероятно е този ход да донесе много, тъй като МНС няма правомощия да арестува заподозрени без съдействието на правителството на дадена страна.

Русия не е страна-членка на МНС, което означава, че съдът, разположен в Хага, няма правомощия там.

Това обаче може да засегне Путин по други начини, като например невъзможността да пътува в чужбина. Сега той може да бъде арестуван, ако стъпи в някоя от 123-те държави-членки на съда.

Путин е едва третият президент, на когото е издадена заповед за арест на МНС.

Президентът Байдън каза, че въпреки че съдът също няма влияние в САЩ, издаването на заповедта „прави много силна точка“.

„Той очевидно е извършил военни престъпления“, каза той пред репортери.

Неговата администрация по-рано "официално установи", че Русия е извършила военни престъпления по време на конфликта в Украйна, като вицепрезидентът Камала Харис каза през февруари, че замесените "ще бъдат подведени под отговорност".

Организацията на обединените нации също публикува доклад по-рано тази седмица, според който принудителното извеждане на украински деца от Москва в райони под неин контрол се равнява на военно престъпление.

В изявление от петък МНС каза, че има разумни основания да смята, че Путин е извършил престъпните деяния пряко, както и че е работил с други. Той също така го обвини, че не е използвал президентските си правомощия, за да спре депортирането на деца.


Комисарят по правата на детето на Русия Мария Лвова-Белова също е издирвана от МНС за същите престъпления.

Прокурорът на МНС Карим Хан каза, че заповедите са "базирани на съдебномедицински доказателства, проверка и това, което е казано от тези две лица".

Първоначално съдът смяташе да запази в тайна заповедите за арест, но реши да ги направи публични, за да се опита да спре извършването на по-нататъшни престъпления.

 

„Децата не могат да бъдат третирани като военна плячка, те не могат да бъдат депортирани“, каза Хан пред BBC.

„Този тип престъпление не се нуждае от адвокат, а от човешко същество, за да разбере колко грубо е това.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети