И сужителите от КЗП имат нужда от защита заради ниски заплати

DenNews.bg
17.03.2023
размер на текста:

Снимка: БНР

Днес от 10 до 11 ч. работниците и служителите в Комисията за защита на потребителите от цялата страна проведоха едночасова предупредителна стачка.

Основните искания на работещите са:

- Да бъде реализирано увеличение на средствата за работни заплати в системата на КЗП с 60 %;
- Увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на КЗП с еднакъв като числова стойност размер;
- Увеличението на основните заплати да има ретроактивно действие и да влезе в сила, считано от 01.01.2023 г.

В КЗП работят изключително подготвени професионалисти. Във времена на огромна инфлация, спекула и необосновано повишаване цените на всички стоки и услуги, обемът на работа на работещите в КЗП се е увеличил многократно. За сметка на това заплатите им НЕ са увеличавани от 2020 г.

Работещите в КЗП ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

От Синдиката на административните служители "Подкрепа" посочват, че чистото средно възнаграждение на служителите в КЗП е 900 лева. Искането е то да се повиши с около 500 лева. От синдиката са категорични, че стачката ще продължи, докато исканията им не бъдат чути. Служителите на КЗП са готови да преустановят работата на контролния орган, както и проверките, които извършват в магазините за високите цени на храните и инфлацията.

Заплащането в КЗП варира спрямо длъжностите, но средната брутна заплата е около 1000 лева. В същото време обемът на работа в Комисията се е увеличил многократно заради огромната инфлация, спекулата и повишението цените на всички стоки и услуги, изтъкват от КТ "Подкрепа". Заплатите на служителите не са увеличавани от 2020 г.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети