Братче и сестриче оцеляха 36 часа под отломките на разрушена сграда

DenNews.bg
08.02.2023
размер на текста:

 Две деца, заклещени между бетона в останките от дома им в Северна Сирия, бяха спасени повече от 36 часа, след като земетресението в понеделник хвана семейството им, докато спят.

„Измъкнете ме оттук, ще направя всичко за вас“, прошепва по-голямото дете на спасителите, които се виждат на видеозапис да стоят сред развалините в Бесная-Бсейне, малко село в Харам, Сирия.

„Ще бъда ваш слуга“, добавя тя, докато спасител отговаря: „Не, не“.

Името на момичето е Мариам и тя нежно гали косата по главата на по-малкия си брат, докато лежат смачкани заедно в нещо, което може да е останките от леглото им. Тя е в състояние да движи ръката си достатъчно, за да покрие лицето на брат си, осигурявайки известна защита от праха сред отломките.

Името на по-малкото дете е Илааф, според баща им - ислямско име, което означава защита.

Мустафа Зухир Ал-Сайед казва, че съпругата му и трите му деца са спели в ранните часове на понеделник, когато земята се е разтърсила от земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което е най-голямото, ударило региона за повече от век на регистриране.

„Усетихме, че земята се тресе... и развалините започнаха да падат над главите ни и останахме два дни под развалините“, каза той. „Минахме през това чувство, чувство, което се надявам, че никой не трябва да изпитва.“

Прикован под развалините, Ал-Сайед каза, че семейството му рецитира Корана и се моли на глас някой да ги намери.

„Хората ни чуха и бяхме спасени – аз, жена ми и децата. Слава Богу, всички сме живи и благодарим на тези, които ни спасиха”, каза той.

Видео показва как местните аплодират, докато Мариам и Илааф се изнасят от развалините, увити в одеяла. Децата са откарани в болница, където им се оказва медицинска помощ.

С всеки час надеждата за намиране на други семейства избледнява при минусовите температури, които правят оцеляването по-трудно дори за онези, които са успели да избягат от разрушените сгради.

Домът на Ал-Сайед е в провинция Идлиб, контролирана от бунтовниците зона в Северна Сирия, където са загинали най-малко 1220 души, според Сирийската гражданска защита, група за хуманитарна помощ, по-известна като „Белите каски“.

Групата каза във вторник, че броят на загиналите и ранените „се очаква да нарасне значително поради присъствието на стотици семейства под развалините“.

Най-малко 1280 смъртни случая са потвърдени в контролираните от правителството части на Сирия, съобщи държавната информационна агенция SANA, като общият брой на сирийците надхвърли 2500.

Общият брой на загиналите от земетресението на турско-сирийската граница вече е повече от 8000 – числото, за което хуманитарните агенции предупредиха, че вероятно ще нарасне значително.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети