Лекари без граници получават достъп до зоната на земетресението в Сирия

DenNews.bg
20.02.2023
размер на текста:

.Медицинската благотворителна организация "Лекари без граници" (MSF) съобщи, че конвой от 14 нейни камиона е навлязъл в северозападна Сирия в неделя, за да помогне в спасителните операции при земетресение.

Световната продоволствена програма (WFP) оказва натиск върху властите в този регион на Сирия да спрат да блокират достъпа, тъй като се опитва да помогне на стотици хиляди хора след опустошителното земетресение на 6 февруари, което удари региона.

Говорейки пред Ройтерс в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в събота, директорът на WFP Дейвид Бийзли каза, че сирийското и турското правителства са си сътрудничили много добре, но операциите им са възпрепятствани в северозападна Сирия.

Миналата седмица агенцията каза, че запасите там се изчерпват и призова за отваряне на повече гранични пунктове от Турция.

В Сирия, вече разбита от повече от десетилетие гражданска война, по-голямата част от жертвите са на северозапад. Районът се контролира от бунтовници, които воюват със сили, лоялни на президента Башар ал-Асад, което усложни усилията за получаване на помощ на хората.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети