НАТО подготвя ръководство за участие в няколко конфликта едновременно

DenNews.bg
14.02.2023
размер на текста:

 НАТО разработва план за участие в няколко конфликта едновременно, включително и извън зоната си на отговорност, информира ТАСС.

Очаква се министрите на отбраната от страните членки на Алианса да подпишат класифициран наръчник по време на срещата си на 14-15 февруари в Брюксел. Той ще съдържа потенциални планове за действие, в случай че НАТО се включи в конфликт с "висока интензивност", в изпълнение на член 5 от Договора на Алианса за колективна отбрана, както и при сблъсък "извън зоната на отговорност" на военния съюз.

Документът ще включва и изисквания за военните инвестиции на съюзниците. По-конкретно, на страните членки ще бъде предложено да пренасочат инвестициите към сектори, които са най-важни от гледна точка на колективната сигурност, като танкови сили и противовъздушна и противоракетна отбрана, разкри високопоставен източник от НАТО пред "Блумбърг". Той допълни и че на срещата в Брюксел ще бъдат обсъдени инвестиции в цифрова модернизация на страните членки.

След като всички точки от ръководството бъдат съгласувани, командването на НАТО ще разработи по-подробни изисквания за всеки член на Алианса.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети