Зеленски обяви нови кадрови решения след вълна от оставки

DenNews.bg
01.02.2023
размер на текста:

 Зеленски обяви нови кадрови решения след вълна от оставки.

Според президента на Украйна тези, които не отговарят на основните изисквания на държавата и обществото, "не трябва да седят на столове"

Какво се знае за оставките във висшето ръководство на Украйна

"Сега има известно кадрово затишие. Но това не означава, че вече са направени всички необходими стъпки. Решения ще има. Тези в системата, които не отговарят на фундаменталните изисквания на държавата и обществото, не трябва да седят в своите столове“, каза той във видео съобщение, публикувано в канала му в Telegram.

През последните седмици украинската преса съобщи за няколко корупционни скандала, в които са замесени висши служители на страната. На 22 януари Зеленски направи и видеообръщение, в което сигнализира, че заедно с това предстоят големи кадрови промени. Това беше последвано от поредица от оставки на висши служители.

В деня на видеообръщението на Зеленски заместник-министърът на развитието на общностите и териториите Василий Лозински, който изпълняваше длъжността ръководител на отдела, беше уволнен, заподозрян в корупция. На 24 януари Зеленски подписа укази за оставката на заместник-началника на президентската канцелария Кирило Тимошенко и заместник-главния прокурор Алексей Симоненко. Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов, двама заместник-ръководители на Министерството на развитието на общностите и териториите Иван Лукеря и Вячеслав Негода и заместник-министърът на социалната политика Виталий Музиченко загубиха постовете си. Освен това бяха уволнени началниците на пет областни военни управления. Освен това украинското издание на "Страна" съобщи за възможна оставка на премиера Денис Шмихал.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети