Републиканците в Сената блокираха законопроект за военна помощ за Украйна

DenNews.bg
07.12.2023
размер на текста:

 Републиканците в Сената блокираха хода за приемане на законопроект за помощ за Украйна, след като не успяха да осигурят гранични компромиси, които търсеха в замяна.

Пакетът от 110 милиарда долара включваше 61 милиарда долара за Украйна, както и средства за Израел и помощ за Газа.

Белият дом предупреди, че американските средства за Украйна може скоро да се изчерпят.

Украински служител каза, че неуспехът да се осигури повече помощ от САЩ би означавал "много голяма вероятност" войната да бъде загубена от Русия.

Докато членовете на републиканците като цяло подкрепят помощта за Украйна, някои се опитаха да използват въпроса като начин за справяне с нарастващите вътрешни опасения относно южната граница на САЩ.

Сенаторите - включително всеки един републиканец - гласуваха с 51 срещу 49 против прокарването на законопроекта при необходими 60 гласа. Гласуването хвърля несигурност в бъдещето на помощта за Украйна и изпраща законодателите обратно на масата за преговори до дни, докато Конгресът насрочи зимна ваканция.

Републиканците настояват всяка помощ за Украйна да бъде обвързана с широкообхватните имиграционни реформи и реформи в САЩ.

По-рано в сряда президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е „готов да направи значителни компромиси по границата“, за да бъде приет законопроектът за помощта.

„Това не може да чака“, каза той и добави, че „републиканците в Конгреса са готови да дадат на Путин най-големия подарък, на който може да се надява“.

Също в сряда администрацията на Байдън обяви 175 милиона долара нова помощ за сигурността на Украйна от предоставянето на финансиране, което вече е одобрено. Пакетът включва боеприпаси, включително ракети и артилерийски снаряди, както и "оборудване за защита на критична национална инфраструктура", се казва в съобщение за пресата от Министерството на отбраната на САЩ.

Притесненията относно бъдещето на пакета от 110 милиарда долара нараснаха във вторник, след като класифициран брифинг за законодатели, насочен към укрепване на подкрепата за нови фондове, се провали грандиозно.

Сенаторите си крещяха за сигурността на границата, а голяма част от републиканците напуснаха.

Украинският президент Володимир Зеленски също отмени виртуален брифинг със законодателите по „въпрос в последния момент“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър във вторник, без да предоставя повече подробности.

Пакетът вече включва разпоредби за гранична сигурност, но исканията на републиканците за допълнителни промени в правилата за предоставяне на убежище усложниха преговорите с демократите.

Преди неуспешното гласуване за представяне на пакета,  Шумър отправи емоционална молба към колегите си в Сената, като им каза, че гласуването е важен „момент в историята“ и че трябва „да се втурнат в защита на демокрация" в Украйна.

„Можете да бъдете сигурни, че Владимир Путин наблюдава отблизо“, каза той.

Във вторник ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Йермак каза пред аудитория в Американския институт за мир, че неуспехът да се осигури повече помощ от САЩ би означавало „много голяма вероятност“ войната да бъде загубена и че тя ще бъде „ невъзможно е да продължим да освобождаваме" контролираните от Русия райони.

В Украйна намаляващите перспективи за допълнителна помощ доведоха до помрачаване на настроението сред някои части от населението.

„Разбира се, че имаме нужда от подкрепа, ние защитаваме цяла Европа“, каза пред BBC тази седмица Тетяна, жителка на Киев, чийто син е на фронтовата линия. „Имаме нужда от повече оръжия, защото децата ни умират.

Законопроектът на Сената се нуждаеше от девет републикански гласа, за да премине - праг, който в крайна сметка беше твърде висок. Някои демократи изразиха разочарование от колегите си републиканци.

„Украинците са на фронтовата линия, борейки се за демокрация“, каза демократът от Масачузетс Елизабет Уорън пред репортери. „Тук става дума за свобода“.

Няколко сенатори казаха, че въпреки че ще последват още преговори, не е ясно дали може да се постигне някакъв напредък преди Конгресът да почива за празниците следващата седмица.

Шумър от своя страна каза „ще видим“, когато беше попитан дали вярва, че сенаторите могат да постигнат споразумение преди почивката, въпреки че вярва, че г-н Байдън е представил „добър силен план“.

Един от републиканците, които се противопоставиха на пакета, Линдзи Греъм от Южна Каролина, каза, че не вярва, че ще бъде възможно някакво решение в този срок.

 Греъм добави, че вярва, че  Байдън в крайна сметка ще трябва да преговаря повече, като каза, че „това ще отнеме неговото лидерство или ще заседнем“.

„Те знаят какво искаме“, каза той. „Надявам се, че можем да поставим граничната част на място, където можем да отидем за сметка.“

Дори и да беше приет в Сената, пакетът пак щеше да се изправи пред трудна битка в Камарата на представителите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети