Зеленски внезапно отмени брифинг в Сената на САЩ на фона на спор за финансиране

DenNews.bg
06.12.2023
размер на текста:


Украинският президент Володимир Зеленски отмени високопоставен брифинг с американски законодатели на фона на безизходицата около бъдещото финансиране от САЩ за страната.

Виртуалните изяви в Сената и Камарата бяха насрочени за вторник, но бяха отменени в последния момент.

Това дойде, след като висш украински служител предупреди, че има опасност да загубят войната срещу Русия, ако не бъде одобрена повече военна помощ от САЩ.

Лидерът на Сената Чък Шумър не обясни защо Зеленски не се е появил.

Висшият демократ в камарата каза, че украинският президент е бил зает с въпрос "в последния момент", без да предоставя повече подробности.

Украинският лидер трябваше да се появи чрез видео на секретен брифинг на сенатори от висши американски служители. Срещата продължи, но дискусиите относно пакета от помощи скоро изпаднаха в хаос.

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Йермак, каза по-рано във вторник, че има „голям риск“ от поражение на Украйна без продължителна подкрепа от САЩ.

„Ще бъде трудно да се задържи на същите позиции и хората наистина да оцелеят“, добави той в реч в Института за мир на САЩ във Вашингтон.

Ужасната оценка на Йермак беше дадена само часове преди Зеленски да се оттегли.

Украинското посолство във Вашингтон не отговори веднага на въпрос на BBC с искане за допълнително обяснение за отмяната.

Това идва на фона на подновения натиск от Белия дом за допълнителна подкрепа за Украйна. Конгресът на САЩ обаче все още не е близо до споразумение за компромисен пакет от разходи, който би помогнал за финансирането на военните усилия.

„Свършихме парите – и почти ни изтече времето“, пише Шаланда Йънг, бюджетен директор на Белия дом, в писмо до лидерите на републиканците и демократите, публикувано в понеделник.

Тя предупреди, че неуспехът на Конгреса да одобри повече военна помощ за Украйна преди края на годината ще „постави на колене“ нацията в борбата й срещу Русия и че не е останал „магически съд с финансиране“, от който да се черпи.

В понеделник обаче републиканският председател на Камарата на представителите, Майк Джонсън, изглеждаше пренебрежително към последните молби за предоставяне на десетки милиарди долари повече финансиране.

„Администрацията на Байдън не успя да отговори по същество на нито едно от основателните опасения на моята конференция относно липсата на ясна стратегия в Украйна, път за разрешаване на конфликта или план за адекватно осигуряване на отчетност за помощта, предоставена от американските данъкоплатци“, написа той на социална медия.

Безизходицата с финансирането идва, когато боевете на фронтовата линия изглежда са достигнали практически задънена улица.

Дългоочакваната контраофанзива на Украйна на юг изглежда се е забавила, докато силите на Киев се борят да запазят плацдарм, който са установили на източния бряг на обширната река Днепър.
От началото на войната през февруари 2022 г. Конгресът на САЩ одобри повече от 110 милиарда долара (87 милиарда британски лири) военна и икономическа помощ за Украйна. Администрацията на Байдън обаче предупреждава от месеци, че по-голямата част от тези пари вече са разпределени.

Според Фредерик Каган, директор на проекта за критични заплахи на American Enterprise Institute и бивш професор във Военната академия на САЩ, забавянето на финансирането вече има много реални последици на украинското бойно поле. Текущата контраофанзива срещу Русия е свита и бъдещите операции за възстановяване на загубени територии са под въпрос.

„Украинците трябва да направят труден избор тук“, каза той. „Ако не са уверени, че ще получат нещо друго от Съединените щати, тогава трябва да запазят това, което имат.

Това, от което се нуждае украинската армия, каза той, са танкове, бронирани превозни средства, бойни самолети, дронове и оръжия с голям обсег - и САЩ са единствената страна, която може да осигури това оборудване бързо и в количествата, които Украйна изисква през следващата година .

.
Продължава да има двупартийно мнозинство и в двете камари на Конгреса за допълнителна помощ от САЩ за Украйна, дори ако тя не достигне нивото от 61,4 милиарда долара, поискано от Белия дом. Превръщането на тази подкрепа от Конгреса в законодателство, което президентът може да подпише в закон, обаче се оказа значително предизвикателство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети