От днес на граничните пунктове уведомяват шофьорите за неплатени глоби

DenNews.bg
04.12.2023
размер на текста:

Всички шофьори, които напускат страната, от днес ще бъдат информирани на граничните пуктове за неплатени глоби. Това потвърди и министър-председателят Николай Денков. Той обясни, че това действие на граничните власти не нарушава правата на гражданите.

"Единственото изискване, което е поставено, е да се информират съответните водачи, пътуващи, че имат глоби и трябва да ги платят. Причината да се премине към тази акция - знаете, че голяма част от глобите никога не се събират и това не е приемливо. Но няма изискване да се плащат. Сега водачите, част от тях са много съвестни и казват: "Аз искам веднага да си платя". И оттам има едно забавяне. И затова говорихме с колегите през почивните дни да не се използва тази възможност, така че да не се получават големи натрупвания", коментира Николай Денков, цитиран от БНР.

Няма изискване те да се плащат на границата, каза още премиерът.

Премиерът обясни напрежението по граничните пунктове вчера с факта, че част от водачите са много съвестни и искат веднага да си платят. Оттам има едно забавяне и затова говорихме с колегите - през почивните дни да не се използва тази възможност, за да не се получават големи струпвания. На границата с Румъния при Русе още не сме стартирали. Знаете, че те имаха национален празник на 1 декември, но и там от 4 декември ще започнат да информират пътуващите", отбеляза Денков.

Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи информира, че след извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на заместник-директора на ГД „Гранична полиция“ са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани, с цел по-голяма събираемост на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата.

Категорично опровергаваме медийни публикации, в които се казва, че личните документи на граждани са били задържани от „Гранична полиция“, докато не заплатят глобите си от пътни нарушения, обявиха от силовото ведомство.

Напомняме, че след връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва веднага на граничния пункт. Опашки са се образували поради желанието на граждани да заплатят своите глоби веднага.

С цел облекчаване на пътния трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети