Наклонената кула в Болоня беше запечатана поради опасения, че може да се срути

DenNews.bg
02.12.2023
размер на текста:

Средновековна кула в италианския град Болоня, която се накланя толкова, колкото прочутата в Пиза, беше запечатана поради опасения, че може да се срути.

Властите са започнали изграждането на 5 м висока бариера около кулата Гаризенда от 12-ти век, за да задържат отломки в случай, че тя падне.

47-метровата (154 фута) кула се накланя под ъгъл от четири градуса и мониторингът установи промени в посоката на наклона.

Градският съвет каза, че ситуацията е "много критична".

Кулата Гарисенда е една от двете кули, които доминират над хоризонта на Болоня. Другата, кулата Асинели, е около два пъти по-висока и също се накланя, макар и не толкова драматично, и обикновено е отворена за изкачване от туристи.

Структурите са построени между 1109 и 1119 г., въпреки че височината на Гарисенда е намалена през 14-ти век, тъй като вече е започнала да се накланя. Кулата се споменава в поемата на Данте „Божествена комедия“, която е завършена през 1321 г.

Сайтът беше затворен за първи път през октомври, след като сензори засякоха промените в наклона на Garisenda и проверките разкриха влошаване на материалите, които изграждат основата му.

Съветът стартира това, което нарича план за гражданска защита за запазване на кулата и каза, че работата, която започва в момента, „представлява първата фаза за осигуряването й на безопасност“.

В него се казва, че освен че съдържа отломки, бариерата ще защити околните сгради и хора в случай на срутване. В него се казва, че около кулата ще бъдат монтирани и метални противокаменни мрежи.

Изграждането на бариерата ще приключи в началото на следващата година, докато кулата и площадът под нея се очаква да останат затворени няколко години, докато се извършват реставрационни работи.

Градът изчислява, че само бариерата ще струва 4,3 млн. евро (3,7 млн. британски лири) и стартира фонд за финансиране на тълпата, за да плати възстановяването.

Той нарече проекта "извънредно предизвикателство", което ще изисква "ангажираност от целия град и от всички по света, които обичат Болоня и един от най-важните му символи".

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети