Депутатите не приеха майчинството през втората година да е равно на минималната работна заплата

DenNews.bg
11.12.2023
размер на текста:

 Депутатите не приеха майчинството през втората година за отглеждане на дете да е равно на минималната работна заплата, информира News.bg

Бюджетна комисия гледа на второ четене бюджета на ДОО.

76 милиона лева ще струва мярката. Възникна спор откъде да дойдат тези пари. За "Възраждане" това са четири Страйкъра по-малко. За Румен Гечев парите могат да дойдат от свръхпечалбите на банките. Така майчинството през втората година остава на същите равнища, както досега.

780 лева минимален осигурителен доход за земеделски производители, искат пък от ДПС. Предложението на МФ е той да се повиши на 933 лева, което на година база ще струва на земеделците над 4100 лева. Трудовите хора го отнасят за чужди грешки, посочи Румен Гечев.

Не мина предложението с 10% да се увеличат парите на служителите в НОИ. Над 12 милиона лева ще струва мярката. Причината да не мине е, че мястото на мярката не било в Закона за бюджета на ДОО, а в централния бюджет.

Не мина и предложението на опозицията за преизчисляване на пенсиите. Прието бе предложението увеличаването на минималната пенсия от 1 януари до 30 юни 2024 на 523,04 лева и от 1 юли на 580,57 лева.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети