Зеленски притеснен, че войната между Хамас и Израел ще намали помощта за Киев от Запада

DenNews.bg
01.12.2023
размер на текста:

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни боевете след лятната контранастъпление, която не успя да доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили.

Въпреки неуспехите обаче той каза, че Украйна няма да се предаде и допълни

„Имаме нова фаза на война и това е факт“, каза Зеленски в ексклузивно интервю в четвъртък за Асошиейтед прес в Харков в североизточна Украйна след обиколка за повишаване на морала в региона. „Зимата като цяло е нова фаза на войната.“и

Запитан дали е доволен от резултатите от контранастъплението, той отговори комплексно.

„Вижте, няма да отстъпим, доволен съм. Ние воюваме с втората (най-добра) армия в света, доволен съм“, каза той, имайки предвид руските военни. Но той добави: „Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но също така не мога да се оплаквам много.

Зеленски каза също, че се опасява, че войната между Израел и Хамас заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.

И тези опасения се засилват от безредиците, които неизбежно възникват по време на годината на изборите в САЩ и техните потенциални последици за страната му, която видя, че международната общност до голяма степен се обедини около нея след инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г.

Дългоочакваната контраофанзива, задвижвана от десетки милиарди долари западна военна помощ, включително тежки въоръжения, не доведе до очакваните пробиви. Сега някои украински служители се тревожат дали по-нататъшната помощ ще бъде толкова щедра.

В същото време запасите от боеприпаси са на изчерпване, което заплашва да спре украинските операции на бойното поле.

Тъй като зимата отново ще прикрие военновременна Украйна, военните лидери трябва да се борят с нови, но познати предизвикателства, докато конфликтът се раздробява към края на втората си пълна година: има минусови температури и безплодни полета, които оставят войниците изложени на опасност. И има подновена заплаха от широко разпространени руски въздушни нападения в градове, които са насочени към енергийна инфраструктура и цивилни.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети