Шестима тийнейджъри ще бъдат съдени във връзка с обезглавяването на учител във Франция

DenNews.bg
27.11.2023
размер на текста:

 Шестима тийнейджъри ще бъдат съдени при закрити врати в понеделник във връзка с обезглавяването на френския учител по история Самуел Пати през 2020 г., убийство, което шокира страната.

Учителят показа на своите ученици карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяване, което разгневи някои мюсюлмански родители. Повечето мюсюлмани избягват изобразяването на пророци, смятайки ги за богохулство.

Твърди се, че 13-годишно момиче по това време каза на родителите си, че Пати е помолила мюсюлмански ученици да напуснат стаята, преди да покаже карикатурите. Срещу нея са повдигнати обвинения за фалшиви обвинения, след като се установи, че не е била в час, когато се е случило.

47-годишният Пати беше убит пред училището си в предградие на Париж от 18-годишен нападател от чеченски произход, който беше застрелян от полицията скоро след атаката.

Срещу останалите петима непълнолетни, на възраст между 14 и 15 години по време на нападението, ще бъдат повдигнати обвинения за умишлен сговор или засада.

Те са заподозрени, че са посочили Пати на убиеца или са му помогнали да наблюдава излизането му от училище.

Всичките шестима непълнолетни бяха предадени на детския съд и може да получат 2-1/2 години затвор. Те не могат да бъдат идентифицирани поради възрастта си и влязоха в съда в днес с качулки, за да скрият лицата си.
„Той е обзет от съжаление и много се страхува от конфронтацията със семейството на Пати“, каза Антоан Ори, адвокат на един от обвиняемите, в понеделник преди началото на изслушването.

Сестрата на Пати, Микаел, каза в изявление чрез адвокат Луис Кайлиез, че брат й все още ще е жив без „фатална връзка между малки страхливости и големи лъжи“.

Заседанията, които трябва да продължат до 8 декември, ще бъдат при закрити врата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети