Арестуваха извършителя на покушението срещу трима палестински студенти в САЩ

DenNews.bg
27.11.2023
размер на текста:

 48-годишен мъж е арестуван за убийството на трима американски студенти от палестински произход във Върмонт.

Джейсън Дж. Итън беше задържан след претърсване на дома му, според CBS News, партньор на BBC в САЩ.

Хишам Авартани, Тахсин Ахмед и Кинан Абдалхамид бяха нападнати близо до университета на Върмонт в Бърлингтън в събота.

Правителството на САЩ проверява дали стрелбата е престъпление от омраза.

Американският прокурор във Върмонт каза, че неговата служба ще работи с отдела за граждански права на Министерството на правосъдието, за да прецени „дали може да е извършено федерално престъпление“.

Полицаите в момента разследват възможния мотив, но казват, че жертвите са носили кефия - традиционен шал - и са говорели арабски, когато са били нападнати.

Тримата мъже, всички на възраст 20 години, били на гости в дома на роднина на един от тях и вървели по улицата, когато бял мъж се изправил срещу тях с пистолет, каза полицията. Той стреля по тях, без да продума, след което избяга.

Полицията задържа г-н Итън в неделя следобед, след продължило часове претърсване на дома му, което предостави доказателства, които им дадоха основателна причина да смятат, че той е извършителят, съобщи CBS.

Очаква се той да бъде изправен пред съда по-късно днес.

Атаката идва, докато САЩ се справят с нарастването на ислямофобски и антисемитски инциденти, включително насилствени нападения и онлайн тормоз, от началото на конфликта Израел-Хамас на 7 октомври.

Въпреки че и трите жертви оцеляха, те в момента получават медицинска помощ, а една "претърпя много по-сериозни наранявания", се казва в изявление на полицейското управление в Бърлингтън.

Двама са граждани на САЩ, а един е законно пребиваващ, добави полицията.

 Абдалхамид е посочен от Haverford College в Пенсилвания като един от неговите студенти. Авартани посещава университета Браун в Роуд Айлънд, а . Ахмед е студент в колежа Тринити в Кънектикът.

Те са посещавали Ramallah Friends School, управлявано от квакерите частно училище с нестопанска цел в Рамала, заедно, според членове на семейството.

В X, бивш Twitter, училището каза, че г-н Авартани е бил прострелян в гърба, а г-н Ахмед в гърдите.

Рич Прайс, чичо на една от жертвите, каза, че тримата мъже са били на гости на рожден ден на осемгодишно дете.

„Последното нещо, което си представяме, че е възможно, е в нашия семеен квартал те да вървят по улицата и това да им се случи“, каза той.

„По-малко от пет минути след като напуснаха дома ни, видяхме сирените и мигащите светлини на полицейски патрули да минават покрай къщата ни. И си помислихме, момче, нещо става.

Той „нямаше представа, че това са моят племенник и неговите приятели“.

По-рано семействата на жертвите пуснаха изявление чрез пропалестинската организация с нестопанска цел Institute for Middle East Understanding.

Те призоваха правоприлагащите органи да проведат задълбочено разследване и да го третират като престъпление от омраза.

ФБР предупреждава за потенциални атаки от "домашни насилствени екстремисти" от началото на войната.

След стрелбата Съветът за американо-ислямски отношения предложи награда от 10 000 долара (7 900 паунда) за информация, водеща до арест.

Посланик Хусам Зомлот, ръководител на палестинската мисия в Обединеното кралство, публикува снимка на трите жертви в социалните медии и добави: „Престъпленията от омраза срещу палестинците трябва да спрат“.

Сенаторът от Върмонт и бивш кандидат за президент на Демократическата партия Бърни Сандърс публикува осъждане на насилието в най-големия град на Върмонт, който има население от около 45 000 души.

„Шокиращо и дълбоко разтърсващо е, че трима млади палестинци бяха застреляни тук, в Бърлингтън, Върмонт“, написа г-н Сандърс на X. „Омразата няма място тук или където и да било.“

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети