Израел одобри сделка с Хамас за освобождаване на 50 заложници

DenNews.bg
22.11.2023
размер на текста:

 Кабинетът на Израел одобри рано в сряда сделката с "Хамас" за освобождаването на около 50 жени и деца, държани като заложници в Ивицата Газа по време на четиридневна пауза в боевете. Това съобщи кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

"Израелското правителство се ангажира с връщането на всички отвлечени у дома", се казва в изявлението. Тази вечер правителството одобри плана за първия етап от постигането на тази цел".

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Катар, Израел ще освободи група палестински затворници, държани в неговите центрове за задържане, и ще спре военните си операции в Газа за няколко дни, според високопоставен служител на администрацията на Байдън, който информира репортерите преди съобщението. Служителят на администрацията каза, че споразумението, договорено през последните шест седмици, е "структурирано да стимулира освобождаването на повече от 50", с цел да върне всички заложници у дома.

В израелското изявление се казва, че "освобождаването на всеки 10 заложници ще доведе до един допълнителен ден в паузата".

Според официални данни "Хамас" е взела около 240 заложници, когато нахлу в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души. Палестинската въоръжена група освободи само четирима заложници преди обявяването на сделката. На 20 октомври бяха освободени двама американско-израелски граждани, майка и дъщеря от Илинойс, които бяха на гости на семейство в Израел по време на отвличането им. Дни по-късно екстремистите освободиха две възрастни израелски жени, отвлечени от техния кибуц. Пети заложник - израелски войник, взет от нейната армейска база - беше спасен в съвместна наземна операция на Израелските отбранителни сили и разузнавателната агенция Шин Бет на 29 октомври. Експерти твърдят, че терористите вероятно са разпръснали останалите пленници из Ивицата Газа, една от най-гъсто населените зони в света. Говорител на групата по-рано каза, че екстремистите са скрили десетки заложници на "безопасни места и в тунелите на съпротивата".

Израел заяви, че повече от половината заложници на "Хамас" са чуждестранни граждани. Администрацията на Байдън очаква освобождаването на трима американски граждани съгласно сделката - две жени и 3-годишно момиченце, чиито родители бяха убити по време на атаката на Хамас през октомври.

Около 10 американци са държани в плен от групата, според американски служители. Сделката облекчава вътрешния натиск върху израелския премиер Нетаняху, който беше изправен пред критики от семейства на заложници, загрижени, че продължаващата военна офанзива на Израел в Газа излага на риск техните близки.

Нетаняху е решен обаче да продължи войната, въпреки хуманитарните паузи.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети