Националният ни отбор по шахмат стана европейски шампион

DenNews.bg
21.11.2023
размер на текста:

 Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път в историята стана ясно снощи.

 

На първенството на Стария континент в Будва, Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след 7 победи, 2 равенства и нито една загуба, и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния 9-ти кръг, българките постигнаха победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Победи за България постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката беше съвсем близо до загубата.

"Не мога да повярвам. Ние сме шампиони! Спечелихме без да се налага да споделяме първото място. Мисля, че за първи път от 20 години шахът е толкова популярен в България. Много се радвам, че този път, този голям медиен шум е свързан с позитивни събития, не с негативни. Толковасъм щастлива с момичетата. Радвам се, че имаме такъв тим", заяви шахмастката Антоанета Стефанова.
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети