Нетаняху се закани да превърне в развалини убежищата на Хамас в Газа

DenNews.bg
08.10.2023
размер на текста:

 Израелските сили за сигурност провеждат операции за спасяване на заложници, взети от палестински екстремисти от Газа и разчистване на райони, които те превзеха в събота.

Военните казаха, че войските са осигурили 22 места в Южен Израел, но все още преминават през други осем.

Съобщава се, че изненадващата атака на стотици въоръжени мъже от Хамас, под прикритието на интензивен ракетен огън, е убила най-малко 300 души в Израел.

 

Повече от 310 души в Газа бяха убити при ответни израелски удари.

И от двете страни хиляди хора са ранени много сериозно.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на израелците в събота вечерта, че влизат в "дълга и трудна война". Той също така предупреди Хамас, който управлява Газа, че неговите убежища ще бъдат превърнати в "развалини".

Лидерът на Хамас Исмаил Хания каза, че е на прага на "голяма победа".

Кадри показват как бойци на Хамас се спускак с парашути:

 

Най-смъртоносният ден на насилие в Израел след войната Йом Кипур преди 50 години започна точно след разсъмване в събота, която беше еврейската събота и празник Симхат Тора.

Въоръжени мъже пробиха периметъра на Газа и преминаха в Южен Израел на мотоциклети, парапланери и по море.

Говорител на израелските отбранителни сили (IDF) каза, че екстремистите наброяват стотици, докато повече от 3000 ракети са били изстреляни към градове в Израел през целия ден.

„Те нападнаха десетки израелски общности и бази на IDF и отидоха от врата на врата, от къща на къща“, каза подполковник Джонатан Конрикус на брифинг в X, известен преди като Twitter, в събота вечер.

„Те екзекутираха израелски цивилни хладнокръвно в домовете им и след това продължиха да влачат в Газа израелски цивилни и военен персонал. Говоря за жени, деца, възрастни хора, инвалиди.“

Министерството на здравеопазването на Израел не е потвърдило колко хора са били убити, но израелските медии съобщават за 300 жертви. Повече от 1860 други са ранени.

През нощта израелските сили за сигурност спасиха много хора, които бяха държани като заложници - почти 50 бяха в трапезарията на една малка общност.

Най-малко 10 бойци, превзели полицейския участък в град Сдерот, са убити.

В неделя сутринта IDF каза на репортери, че все още има осем "точки на ангажираност", където силите за сигурност обикалят от къща на къща, за да потвърдят, че са "чисти от тероризъм".

ърдят, че са "чисти от тероризъм".

 

Повече от 400 въоръжени мъже са били убити и десетки арестувани по време на боевете в Израел, каза IDF.

Бяха публикувани и кадри как бойци на Хамас пленяват израелски генерали:
 

Жителите, живеещи в общности близо до границата с Газа, се евакуират.

Сега нарастват опасенията за „значителния брой“ израелски войници и цивилни, включително жени и деца, които според подполковник Конрикус са били държани като заложници в Газа.

Роднините на изчезналите са били помолени да предадат вещите си в полицейските участъци, за да могат да бъдат взети ДНК проби.

Един мъж, Моше Ор, каза на израелските медии в събота, че е видял брат си Авинатан и приятелката му Ноа Аргамани да бъдат отвеждани от екстремисти в Газа във видео, публикувано в социалните медии.

„Видях Ноа във видеото уплашен“, каза той. „Изобщо не мога да си представя какво й минава през ума – да крещи в паника на мотор, където някакви мръсници я държат и не я пускат.

Нетаняху предупреди Хамас, че Израел го държи отговорен за благосъстоянието на заложниците и ще "уреди сметките с всеки, ако на някой от тях падне и косъм от главата им".

Той също така каза, че IDF ще "незабавно използва цялата си сила, за да унищожи способностите на Хамас" и каза на жителите на Газа да напуснат домовете си и да се подслонят

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети