Провал за Мосад, 250 убити и 1500 ранени израелци

DenNews.bg
08.10.2023
размер на текста:

Сега е малко след 07:00 сутринта в Израел и Газа (05:00 BST), около 24 часа от началото на изненадващата атака на Хамас - една от най-смъртоносните, пред които е изправен Израел от повече от поколение. Така започва репортажът си от тази сутрин Би Би Си.

Стотици бяха убити в Израел и в Газа при атаката и последвалите ответни въздушни удари.

 

Ето какво знаем досега:

-Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Израел е влязъл в "дълга и трудна война", след като безпрецедентната атака на Хамас доведе до смъртта на 250 души
-Десетки израелци, включително жени и деца, са държани заложници в Газа, съобщиха израелските военни

 

-Израел предупреди жителите на Газа за ответни удари и ги помоли да напуснат домовете си и да се приютят - служители там казват, че повече от 230 души са загинали при удари
Продължават боевете в Южен Израел между бойците на Хамас и израелските отбранителни сили
Има също така няколко съобщения за нощни въздушни удари в Газа - и г-н Нетаняху каза, че Израел ще прекъсне електрозахранването и други доставки в блокираната зона
Международното осъждане на атаката на Хамас беше силно, като президентът на САЩ Джо Байдън говори за „солидната и непоколебима“ подкрепа на Америка за Израел
Междувременно Хамас каза пред BBC, че Иран подкрепя атаката. Саудитска Арабия призова за незабавно спиране на ескалацията, заявявайки, че многократно е предупреждавала за опасностите, произтичащи от „продължаващата окупация“

 

 Израелските сили за сигурност са изправени пред въпроси, след като атаката на Хамас разкрива пропуски в разузнаването

 Докато Израел се тресеше от смъртоносна атака на бойци на Хамас, които пробиха бариерите около Газа и бродеха на воля, убивайки десетки цивилни в израелските градове, началниците на отбраната се изправяха пред нарастващи въпроси как е могло да се случи бедствието,пише Ройтерс

Ден след 50-ата годишнина от началото на войната Йом Кипур през 1973 г., когато израелските сили бяха хванати неподготвени от сирийски и египетски танкови колони, военните отново изглеждаха изненадани от внезапна атака.

„Изглежда доста подобно на случилото се по онова време“, каза пенсионираният генерал Гиора Ейланд, бивш ръководител на Съвета за национална сигурност на Израел. „Както виждаме, Израел беше напълно изненадан от много добре координирана атака“, каза той на брифинг с репортери.

Говорител на армията каза, че ще има дискусии за подготовката на разузнаването "в движение", но за момента фокусът е върху битките. „Ще говорим за това, когато трябва да говорим за това“, каза той на брифинг с репортери.

Израел винаги е смятал Хамас за свой заклет враг, но откакто нанесе тежки щети на Газа в 10-дневна война през 2021 г., Израел възприе комбинация от морков и тояга, за да поддържа стабилността в блокирания анклав.

Той предлагаше икономически стимули, включително хиляди разрешителни за работа, позволяващи на жителите на Газа да работят в Израел или на окупирания Западен бряг, като същевременно поддържаше плътна блокада и постоянната заплаха от въздушни удари.

През последните 18 месеца, докато насилието бушува на Западния бряг, Газа беше сравнително тиха, с изключение на спорадичните трансгранични сблъсъци, включващи главно по-малкото движение на Ислямски джихад, като Хамас оставаше до голяма степен встрани.

Дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху винаги е полагало големи усилия за сигурността си и е заемало безкомпромисна позиция спрямо палестинските въоръжени фракции, включително Хамас, който контролира Газа от 2007 г.

НЕУДАЧИ В РАЗУЗНАВАНЕТО

Въпреки това, когато дойде времето, апаратът за сигурност на Израел изглежда се разпадна, тъй като сила от въоръжени лица на Хамас, оценени на стотици от военните, пробиха оградите за сигурност и се разпръснаха в градовете.

„Това беше провал на разузнаването; не можеше да бъде другояче“, каза Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за Близкия изток, който сега е в мозъчния тръст на Атлантическия съвет.

„Това беше провал в сигурността, подкопавайки това, което се смяташе за агресивен и успешен многослоен подход към Газа от Израел“, каза той.

За израелците изображенията на мъртви тела, лежащи по улиците, или групи цивилни, карани или отвеждани в плен в Газа, се оказаха дълбок шок.

Повече от 250 израелци бяха убити и над 1500 ранени, безпрецедентен брой израелски жертви за един ден. Военните претърпяха значителни загуби и палестински бойни групировки заявиха, че са заловили десетки войници.

Въоръжените мъже също превзеха постове за сигурност, включително полицейски участък в южния град Сдерот и превзеха пропускателния пункт Ерез, съоръжение с висока степен на сигурност, което канализира хората, влизащи и напускащи Газа, чрез строг контрол.

В събота медиите на Хамас разпространиха кадри, на които се вижда как бойци преминават през изоставени офиси и тичат покрай високите бетонни стени на мястото.

„Те са планирали това от дълго време“, каза бившият съветник по националната сигурност на Израел Еял Хулата. „Очевидно това е много координирана атака и за съжаление успяха да ни изненадат тактически и да причинят опустошителни щети.“

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети