Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах

DenNews.bg
04.10.2023
размер на текста:

 Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах във вторник, след като си върнаха контрола над населения с арменци отцепнически регион в светкавична военна операция миналия месец, съобщава АП.

Араик Арутюнян, който ръководеше региона, преди да се оттегли в началото на септември, беше арестуван и отведен в азербайджанската столица. Също така бяха задържани Аркади Гукасян, който беше сепаратисткият президент от 1997 г. до 2007 г., Бако Саакян и председателят на сепаратисткия законодателен орган Давид Ишханян.

Във вторник трима бивши лидери на Нагорни Карабах, пристигнаха благополучно в Армения.

Това са бившият държавен министър Артур Арутюнян, бившият министър на вътрешните работи Карен Саркисян и бившият ръководител на службата за сигурност Арарат Мелкунян.

Азербайджан пое контрола над територията след три десетилетия в светкавична военна операция на 20 септември и обеща да преследва ръководството.

Оттогава почти всички около 120 000 жители са избягали в Армения, страхувайки се за безопасността си.

Азербайджан вече арестува Рубен Варданян, бивш ръководител на правителството на Карабах, и Левон Мнацаканян, бивш командир на сепаратистката армия на Нагорни Карабах, на гранични контролно-пропускателни пунктове.

Президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване.

На населението бе наредено да обмисли условията за реинтеграция, предложени от Баку и самостоятелно да вземе решение за възможността да остане в региона, но като част от Азербайджан.

Всички държавни институции и техните ведомства ще бъдат разпуснати до 01.01.2024 г., а Република Нагорни Карабах (Арцах) ще престане да съществува.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети