БСП пусна 4 жалби в ОИК-Дупница, по едната се установи, че и те са в нарушение

DenNews.bg
29.10.2023
размер на текста:

 4 жалби са постъпили в днешния ден в Общинската избирателна комисия в Дупница и всички са от предсадателя на местната структура на БСП Александър Анин.

Комисията по жалбите се събра на свое заседание и установи, че твърденията изложени в жалбата са основателни в частта за поставени агитационни материали. След проверка на място се установи, че непосредствено пред СИК № 104800060 в с. Баланово има поставени агитационни материали на ПП ГЕРБ.

В частта на жалбата, в която се твърди, че лицето Явор Митов, настоящ кмет на селото, стои в непосредствена близост до входа на секцията и извършва агитация за ПП ГЕРБ, същата следва да се препрати на РУ Дупница по компетентност, тъй като не е от компетенцията на ОИК Дупница.

Предвид изложеното ОИК установи, че жалбата е основателна в частта за поставени агитационни материали, а в частта касаеща действия на Явор Митов-кмет на селото изпраща същата по компетентност на РУ Дупница. Общинската избирателна комисия задължи секционнтата избирателна комисия  на основание чл. 184, ал. 2 ИК да премахне незабавно всички агитационни материали в района на секционната комисия на по-малко от 50 метра. ОИК указа на ПП ГЕРБ да спазва реда за разлепване на агитационни материали посочен в чл. 184, ал. 1 ИК.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Централна избирателна комисия по реда на чл. 88, ал. 1 от Изборен кодекс.

По другата жалба Александър Анин уведоми ОИК, че на разстояние не повече от 8 метра пред СИК № 104800065 в с. Делян са поставени материали на ПП ГЕРБ.

Комисията по жалби и сигнали изпратина място четирима членове на ОИК - Дупница за констатиране на твърдените нарушения.

При извършена незабавна проверка на място от членове на ОИК - Дупница, се установи наличие на поставени агитационни материали на ПП ГЕРБ. В хода на проверката беше установено и наличие на агитационни материали и на КП БСП за БЪЛГАРИЯ, също разположени на разстояние по-малко от 50 метра от изборната секция.

ОИК задължи СИК №104800065 в с. Делян, общ. Дупница на основание чл. 184, ал. 2 ИК да премахне всякакви агитационни материали в района на секционната комисия в съответствие на по-малко от 50 метра.

ОИК указа на ПП ГЕРБ да спазва реда за разлепване на агитационни материали посочен в чл. 184, ал. 1 ИК.

ОИК указа и на на КП БСП ЗА БЪЛГАРИЯ да спазва реда за разлепване на агитационни материали посочен в чл. 184, ал. 1 ИК.

Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Централна избирателна комисия по реда на чл.88, ал. 1 от Изборен кодекс.

По третата жалба на БСП бе установено, че застъпници на партии в секционни избирателни комисии на баджовете си носят изписани и партиите, които представляват. На тях бе разпоредено незабавно да ги премахнат.

Четвъртата жалба бе подането за това,  че Емилия Крекманова, съпруга на Димитър Василев Крекманов-кандидат за общински съветник от листата на ПП „ГЕРБ“ е член на СИК № 104800070, същевременно, същата е дописана в избирателния списък на цитираната СИК, с право да гласува в тази секция.

Комисията по жалбите се събра на свое заседание и установи следното: В ОИК е получен сигнал вх. № 268/29.10.2023 година, в 9,26 часа от „Партия на Зелените“, че в състава на СИК за избирателна секция № 70 в ОУ „Христо Ботев“ село Крайници е включена съпругата на кандидата Димитър Василев Крекманов-кандидат за общински съветник от листата на ПП „ГЕРБ“.

ОИК гр. Дупница установи несъвместимост на лицето Емилия Крекманова със заеманата длъжност, член на СИК, поради което бяха предприети незабавни действия и с Решение № 174/29.10.2023 година ОИК Дупница замени лицето с друг член на СИК.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети