20 камиона с хуманитарна помощ чака разрешение да влязат в Газа

DenNews.bg
19.10.2023
размер на текста:

 Около 20 камиона, превозващи храна, вода и медицински консумативи, може да получат разрешение да влязат в Газа през следващите дни.

Израел спря електричеството, по-голямата част от водата и спря доставките на храна и лекарства за Газа след нападение от бойци на Хамас на 7 октомври.

Оттогава 2,1 милиона жители на Газа бързо изчерпват основните си запаси.

Но водещи хуманитарни организации предупреждават, че доставката на помощ ще бъде само капка в морето.

„ООН съобщи, че са необходими минимум 100 камиона хуманитарна помощ, за да се подпомогнат милионите цивилни, живеещи в Газа“, каза Шайна Лоу от Норвежкия съвет за бежанците пред BBC.

В момента се смята, че само 20 трябва да бъдат допуснати.

Филип Лазарини, генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане и работа (UNRWA), каза пред BBC, че преди войната около 500 камиона на ден са влизали в Газа, доставяйки помощ.

Това мнение беше повторено от Жулиет Тума, говорител на организацията на ООН в Аман, която каза пред BBC, че още преди началото на войната 1,2 милиона души са разчитали на хранителна помощ от UNRWA.

"Бедността е много, много висока в ивицата Газа. Още преди войната ситуацията беше отчайваща. Сега става трагична", каза тя.

Споразумението за доставка на ограничено количество помощ през египетския пропускателен пункт Рафа беше постигнато от президента на САЩ Джо Байдън и президента на Египет Абдул Фатах ас-Сиси в сряда.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в сряда, че Израел няма да попречи на доставките от Египет за цивилното население в южната част на Газа.

Правителството обаче се съгласи да разреши само храна, вода и медицински консумативи - не и други така необходими консумативи като гориво.

В доклад на ООН за Газа се казва, че горивото е необходимост и липсата на гориво допринася за водната криза, тъй като инсталациите за обезсоляване и водните помпи вече не могат да работят.

Г-н Lazzarini каза, че ако горивото не може да бъде доставено, ще са необходими много повече камиони за превоз на вода.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети