В очакване на израелския удар: Стотици хиляди палестинци бягат и бедстват

DenNews.bg
16.10.2023
размер на текста:

Снимки: Getty images

 Докато Израел се  подготвя да атакува Ивицата Газа, палестинците бягат на юг, за да спасят живота си и каквото е останало от него. Близо 1,1 милиона души трябва да се изнесат от мястото, което ще се превърне в ад след като започне операцията на израелската армия срещу бойците на Хамас, укрепили се в Газа. 

Ето какво разказва за ситуацията с преселването на палестинците от домовете им кореспондентът на Би Би Си Руши Абу Алуф:

 

Прилив от човещина е залял Кан Юнис.

Стотици хиляди бягат тук от север с всичко, което може да ги носи - коли, ако има гориво, кон и каруца, ако можеха да се намерят, собствените си крака, ако нямаше друга възможност.

И това, което откриха, беше град на колене, зле подготвен, населението му буквално да се удвои за една нощ.

Всяка стая, всяка алея, всяка улица е пълна с мъже, жени и младежи. И няма накъде повече.

Хамас казва, че 400 000 от 1,1 милиона души, които наричат северна Газа свой дом, са се насочили на юг по пътя Салах ал-Дин през последните 48 часа, следвайки заповедта на Израел да напуснат.

Аз бях сред тях, заедно с жена ми и трите ми деца и храна за два дни.

За мнозина заплахата от израелските бомби и предстоящата инвазия - която идва, след като въоръжени лица от Газа убиха 1300 души в Израел - отменя заповедта на Хамас да остане на място.

Но в тази тясна ивица земя, блокирана от всички страни и откъсната от останалия свят, възможностите за това къде човек да попадне са ограничени. Безопасността никога не е гарантирана.

И така гъмжаща маса от жители на Газа, много от които вече бяха изстреляни от домовете си, всички изгубени, всички уплашени, всички не знаещи нищо за това, което следва, се събраха тук.

Този град, който обикновено е дом на 400 000 души, се е увеличил до над милион за една нощ. Както и от севера, те идват от изтока, който пострада ужасно във войната от 2014 г.

Нещата се разпадат

Оскъдните ресурси се изчерпват бързо. Това е град, който вече беше изтощен. И приливът беше твърде силен и нещата започват да се разпадат.

Основната болница тук, вече с недостиг на основни неща, не е приемала само болни и ранени от север - сега тя се е превърнала в убежище.

Бежанците се нареждат по коридорите, докато лекарите работят върху новопристигналите, ранени от израелските бомби. Грохотът на състезаващи се гласове изпълва въздуха.

Не можете да обвинявате хората, че идват тук.

Болниците са сред най-безопасните места по време на война, защитени от международното право.

По някои показатели тези хора са може би късметлиите, поне засега.

Лекарите казват, че нямат почти какво да дадат на потока от нови жертви - водата се разпределя до 300 мл на ден за пациентите. Бежанците не получават нищо.

На други места жителите приемат новопристигнали. Много хора в Хан Юнис и досега са живели в много малки жилища. Сега те са буза до челюст.

Виждал съм малки апартаменти, в които вече има повече, отколкото могат удобно да поберат, да се превръщат в "домове" за 50 или 60 души - никой не може да живее така дълго.

Моето семейство сега споделя дом с още четирима в апартамент с две малки спални. За нас има метри лично пространство. Смятам, че сме сред късметлиите.

Училищата в целия град, също „безопасни“ от война, са пълни с множество семейства – може би десетки хиляди, но кой знае? Никога няма да спреш да броиш, ако започнеш.

В едно училище, управлявано от хуманитарната агенция на ООН UNRWA, всяка класна стая е пълна, всеки балкон е пресечен с въжета за дрехи.

Майки и баби готвят на паркови пейки в двора, докато гладните им деца чакат с нетърпение.

 

Но когато няма повече място - и няма повече място - човечеството неизбежно се разлива по улиците, изпълва уличките и подлезите и живее и спи в мръсотията, праха, развалините, чакайки нещо по-добро, които може никога да не пристигат.

Има малко храна, малко гориво. В магазините няма вода. Водните станции са най-голямата надежда. Ситуацията е катастрофална.

И не е така, сякаш този град е в безопасност. Бомбардиран е редовно - все още е във военна зона. Срутени сгради и купчини отломки осеят улиците.

Чух изстрелвания на ракети от близо до болницата, докато Хамас продължава да нанася удари в Израел. Това е открита покана за отмъщение.

Бръмченето на израелските дронове, които търсят следващата си цел, е постоянно присъстващо.

И бомби падат, и сгради падат, а моргите и болниците се пълнят с още хора.

Бомба падна близо до апартамента на семейството ми тази сутрин. Тъй като всички телефонни услуги не работят или са силно прекъснати, ми отне 20 минути да се свържа със сина си.

Хората не могат да живеят така. А инвазията тепърва ще започва.

Отразил съм четири войни тук в Газа, моя дом. Никога досега не съм го виждал така.

Колкото и лоши да бяха предишните войни, никога не бях виждал хора да гладуват или умират от жажда на това място. Това вече е реална възможност.

Единственият вариант за излизане от Газа, преминаването през Рафах към Египет, остава затворено. И Кайро знае, че отварянето му би довело до нова хуманитарна катастрофа.

Сега има един милион бежанци от Газа, които чакат на 20 километра от Рафа. След като прелезът е отворен, ще настане хаос.

Видях същото през 2014 г., когато хиляди се опитаха да избягат от войната. Този път щеше да е много, много по-лошо. От това се страхува Египет.

Потопът от човечество просто ще залее границата и отново ще настъпи катастрофа и хаос.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети