Официално: 120 са израелските заложници, които бойците на Хамас държат в Газа

DenNews.bg
14.10.2023
размер на текста:

 Израелската армия проведе пресконференция рано тази сутрин, предавана на живо в X, известен преди като Twitter. 120 заложници, заловени от въоръжени бойци на Хамас от Южен Израел миналата събота, се държат на тайни места в Газа. Сред тях има жени, деца и старци. Тззи информация вече бе потвърдена официално тази сутрин от израелското командване.

 

 

Подполковник Джонатан Конрикус каза:  "Израелската армия предварително обяви нашите намерения, защото искаме цивилните да не бъдат засегнати от войната“. Той подчерта, че не иска да наранява цивилни и е във война само с Хамас.

Той твърди, че армията е видяла хора да се вслушват в предупрежденията им и да се изнасят от опасна зона.

Подполковник Конкруис каза още,, че е "изключително тъжно и тревожно" да се види как Хамас се опитва да спре палестинските цивилни да се евакуират от района.
Говорителят на израелските сили за отбрана казва, че има неща, които иска да "изясни и подчертае и направи много ясно".

„Палестинските цивилни в Газа не са наши врагове и ние не ги целим като такива“, казва Конрикус.

„Опитваме се да направим правилното нещо, опитваме се да евакуираме цивилни, за да сведем до минимум риска за тях.Изключително тъжно и жалко е, че толкова много медии се фокусират върху нашите действия, вместо да прехвърлят отговорността върху образуванието, което управлява ивицата Газа, а това е Хамас.“

„Всичко това е дело на Хамас – ние реагираме на ситуацията. Опитваме се да не нанасяме удари по цивилни или тяхната инфраструктура.“, подчерта в изказването си говорителят на израелската армия

Според палестинските власти близо 2000 души са били убити при бомбардировките на Израел в ивицата Газа след атаката на Хамас преди седмица.

120  заложници, заловени от въоръжени бойци на Хамас от Южен Израел миналата събота,  се държат на тайни места в Газа. Сред тях има жени, деца и старци. Тззи информация вече бе  потвърдена официално тази сутрин от израелското командване.

Хамас беше заплашил да убие по един заложник всеки път, когато израелски въздушен удар убива цивилни без предупреждение. Израелските медии съобщават, че войските, нахлуващи в Газа, са открили телата и вещите на някои от изчезналите хора.

Това поставя израелското правителство пред дилема. Оправдана ли е въоръжена спасителна мисия като нещо, изпълнено с рискове? Или да се чака по-дълго, докато Хамас е толкова отслабен от въздушни удари, че може да е по-склонен да сключи сделка?

Майкъл Милщайн, който е прекарал 20 години в израелското военно разузнаване, каза пред кореспондента по сигурността на BBC Франк Гарднър: „Това без съмнение е най-трудната ситуация със заложници, пред която Израел някога е бил изправен в своята история“.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети