Израел атакува лабиринта от тунели на Хамас под Газа

DenNews.bg
13.10.2023
размер на текста:

 Израел твърди, че нанася удари по части от таен лабиринт от тунели, изградени под ивицата Газа от Хамас, докато продължава да отмъщава за безпрецедентната трансгранична атака на палестинската ислямистка групировка в събота, информира Би Би Си.

„Мислете за Ивицата Газа като за един слой от цивилни и след това за друг слой от Хамас. Ние се опитваме да стигнем до този втори слой, който Хамас е изградил“, каза говорител на Израелските отбранителни сили (IDF) във видео в четвъртък.

"Това не са бункери за цивилни в Газа. Това е само за Хамас и други терористи, за да могат да продължат да обстрелват Израел с ракети, да планират операции, да изпращат терористи в Израел", твърдят те.

Много е трудно да се оцени размерът на мрежата, която Израел нарече „Метрото в Газа“, тъй като се смята, че се простира под територия, която е дълга само 41 км (25 мили) и широка 10 км.

След конфликт през 2021 г. IDF заяви, че е унищожила повече от 100 км тунели при въздушни удари. Междувременно Хамас заяви, че неговите тунели се простират на 500 км и че само 5% са били ударени. 

Строителството на тунели започна в Газа, преди Израел да изтегли своите войски и заселници през 2005 г.

Но той беше засилен, след като Хамас пое контрола над Ивицата две години по-късно, което накара Израел и Египет да започнат да ограничават движението на стоки и хора навътре и навън от съображения за сигурност.

В своя пик почти 2500 тунела, минаващи под египетската граница, бяха използвани за контрабанда на търговски стоки, гориво и оръжия от Хамас и други въоръжени групи.

Контрабандата стана по-малко важна за Газа след 2010 г., когато Израел започна да разрешава вноса на повече стоки през неговите пунктове. Египет по-късно спря контрабандата, като наводни или разруши тунелите.

Хамас и други фракции също започнаха да копаят тунели, за да атакуват израелските сили.

През 2006 г. екстремисти използваха един под границата с Израел, за да убият двама израелски войници и да заловят трети, Гилад Шалит, когото държаха в плен пет години.

През 2013 г. IDF откри тунел с дължина 1,6 км и дълбочина 18 метра, облицован с бетонен покрив и стени, водещ от Ивицата до кацане близо до израелски кибуц, след като жителите чуха странни звуци.

На следващата година Израел цитира необходимостта от премахване на заплахата от атаки от екстремисти, използващи такива „терористични тунели“ под границата за голяма въздушна и наземна офанзива в Газа.

IDF каза, че нейните сили са унищожили повече от 30 тунела по време на войната. Но група бойци също успяха да използват един, за да организират атака, при която бяха убити четирима израелски войници.

Трансграничните тунели обикновено нямат никакво укрепление. Те са изкопани с еднократна цел – нахлуване на израелска територия“, казва д-р Дафне Ричмънд-Барак, експерт по подземна война, който преподава в университета Райхман в Израел.

„Тунелите в Газа са различни, защото Хамас ги използва редовно. Те вероятно са по-удобни за по-дълги периоди от време. Определено са оборудвани за по-дълго, продължително присъствие.“

"Лидерите се крият там, те имат центрове за командване и контрол, използват ги за транспорт и комуникационни линии. Те са оборудвани с електричество, осветление и железопътни линии. Можете да се движите повече и да стоите."

Тя казва, че Хамас изглежда е „усъвършенствал изкуството“ на изграждането на тунели и воденето на война през последните години, като е научил много, наблюдавайки тактиките на сирийските бунтовнически бойци в Алепо и джихадистки бойци от групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Мосул.

Смята се, че тунелите в Газа са на цели 30 метра (100 фута) под повърхността и имат входове, разположени на долните етажи на къщи, джамии, училища и други обществени сгради, за да позволят на екстремистите да избегнат откриването.

Изграждането на мрежата е струвало и на местното население. IDF обвини Хамас, че е отклонил милиони долари, дадени на Газа като помощ за плащане на тунелите, както и десетки хиляди тонове цимент, предназначен за възстановяване на домове, разрушени в предишни войни.

Възможно е трансграничен тунел да е бил използван от бойци на Хамас по време на атаките в Израел миналия уикенд, при които бяха убити най-малко 1300 души, повечето от които цивилни, а повече от 150 други бяха взети като заложници. Има съобщения, че е открит изход на тунел близо до кибуца Кфар Аза, където са били избити десетки цивилни.

Ако това бъде потвърдено, тунелът щеше да бъде построен под подземната бетонна бариера, осеяна със сложни сензори за откриване на тунели, които Израел завърши инсталирането в края на 2021 г.

Д-р Ричмънд-Барак казва, че това би било шок, но подчертава, че никоя система за откриване на тунели не е устойчива на грешки. „Ето защо тунелите са използвани от незапомнени времена във войната, защото няма начин да ги предотвратим.

Тя също така предупреждава, че е нереалистично за израелската широкаобщественост да вярва, че ще бъде възможно IDF да унищожи цялата мрежа от тунели на Хамас в Газа, докато стотици хиляди войници се събират наблизо за евентуална сухопътна операция.

„Ще има части от мрежата, където цивилни, независимо по каква причина, няма да се евакуират... Някои части от подземната мрежа са неизвестни. И за някои от тях страничните щети ще бъдат твърде големи.“

Разрушаването на тунелите също ще доведе до значителна загуба на живот - сред израелските сили на място, палестински цивилни и заложници, предупреждава тя.

Повече от 1500 палестинци в Газа, много от които цивилни, вече бяха убити при ответни израелски въздушни удари от събота.

„Хамас е много добър в използването на човешки щитове. След като ударът е неизбежен и те го знаят, те ще поставят невинни цивилни на върха на сградите. Това е принуждавало Израел да отменя удари много пъти“, казва д-р Ричмънд-Барак.

„След като усвои техниката, Хамас лесно можеше да я използва в контекста на тунелите и просто да постави израелски, американски и други заложници вътре в тях.

По време на конфликта през 2021 г. поредица от опустошителни въздушни удари в град Газа сринаха три жилищни сгради и убиха 42 души. IDF каза, че атаката е била насочена към подземни тунели, но когато те се срутиха, основите на сградата също се срутиха.

Мрежата от тунели също така ще отмени предимствата, които IDF има по отношение на технологията и разузнаването, ще увеличи трудностите на градската война и ще представлява смъртоносна заплаха за израелските войски, според д-р Ричмънд-Барак.

„Първо, Хамас разполагаше с достатъчно време, за да постави капан на цялата мрежа“, казва тя, „Можеха просто да оставят войниците да влязат в мрежата от тунели и след това в крайна сметка да взривят всичко.

„Те биха могли да отвлекат войниците при изненадващи атаки. И тогава имате всички други рискове – да останете без кислород, да се биете с врага в битка един на един и спасяването на ранени войници става практически невъзможно.“

Тя добавя: „Дори и да не влезете в тунела, да обезопасите зона, където подозирате, че може да има тунели, е много различно от просто обезопасяването на зона като цяло. Тук трябва да обезопасите нещо, което е невидимо.“

Израелските сили обаче ще имат някои начини да смекчат рисковете.

Според Колин Кларк, директор по изследванията в консултантската компания за сигурност на Soufan Group, те могат да включват изпращане на дронове и безпилотни превозни средства в тунели, за да ги картографират и да идентифицират мини-капани, преди войниците да ги разчистят.

Бойните самолети могат също така да пускат бомби за разбиване на бункери, които проникват дълбоко в земята, преди да детонират. Те обаче биха представлявали риск от странични щети поради гъстия градски терен.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети