Как "раят" на израелския кибуц се превърна в ад при атаката на Хамас

DenNews.bg
11.10.2023
размер на текста:

 Смачкано бебешко креватче лежи пред изгорял дом. Трупове, разхвърляни по улиците. Чували с трупове, подредени на открито баскетболно игрище. Вонята на смърт навсякъде.Така започва репортажът на Ройтерс от кибуц Кфар Аза, един от най-тежко засегнатите от атаката на бойците на Хамас.

Само преди няколко дни това беше сънливият, живописен кибуц на Кфар Аза, израелска фермерска общност от около 750 души, много от които семейства с малки деца. Сега се е превърнало в костница, след като в събота въоръжени бойци на Хамас нахлуха от ивицата Газа и опустошиха селото.

„Майки, бащи, бебета, млади семейства, убити в леглата си, в стаята за защита, в трапезарията, в градината си“, каза израелският генерал-майор Итай Верув във вторник, опитният войник видимо разтърсен, докато войските минаваха от врата до... врата за събиране на телата на жители, убити в домовете им.

"Това не е война, не е бойно поле. Това е клане", каза Верув. Някои жертви са били обезглавени, добави той. „Никога не съм виждал нещо подобно, а съм служил 40 години.

 

Кфар Аза, само на 3 километра от ивицата Газа, беше сред общностите, засегнати най-тежко от нападението на Хамас срещу Южен Израел, при което според израелски официални лица са убити най-малко 1000 души, предимно цивилни, застреляни в домовете си, по улиците или на танцов фестивал.

Ответните израелски удари са убили най-малко 830 жители на Газа и са сравнили с земята цели области, твърдят палестински служители.

Оцелелият от атаката в Кфар Аза Авидор Шварцман каза, че се е крил със съпругата си и едногодишната си дъщеря в безопасната стая на къщата им повече от 20 часа, преди да бъде спасен от израелски войници и да излезе пред сцена на "чист ад".

„Имаше тела навсякъде. Мъртви тела навсякъде“, каза 38-годишният мъж. „Видяхме нашето малко късче от рая, нашето малко късче от рая, беше напълно изгоряло – изгорено и с кръв навсякъде.“

Във вторник израелските сили за отбрана преведоха чуждестранната преса през кибуца, където руините на изгорели къщи надделяваха по улиците, разпръснати с мъртви жители и бойци, подпалени коли и купчини счупени мебели и други останки.

Няма официален брой на загиналите в кибуца Кфар Аза към вторник вечерта, като израелски войници все още претърсват домове, за които подозират, че може да са поставени в капан с експлозиви.

Военният говорител на мястото каза, че десетки жители са били убити при атаката. Тя добави, че военните все още не са сглобили точната верига от събития, като боевете са приключили напълно едва късно в понеделник.

Въоръжените мъже от Хамас се прехвърлиха през оградата на кибуца, вероятно използвайки земекопна машина, разчиствайки пътя за десетки други въоръжени мъже да влязат през пробива, каза тя.

Бойците също пристигнаха на мотоциклети и делтапланер, добави говорителят. Верув, генерал-майор, определи общия брой на въоръжените мъже, които ще влязат в кибуца, на около 70.

Вълни от нападатели, въоръжени с автомати Калашников, реактивни гранати и ръчни гранати, нахлуха в селото, каза войник пред Ройтерс, който отказа да бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори с медиите.

Някои от телата на екстремистите все още могат да се видят да лежат по улиците около кибуца, облечени в черни ризи, панталони в цвят каки и армейски жилетки. Един все още държеше ръката си върху пистолет.

Шварцман каза пред Ройтерс, че е бил събуден около 6.30 сутринта в събота от гърмящите звуци на ракети и че той и семейството му са се преместили в безопасната си стая час по-късно, след като са получили текстово съобщение в целия кибуц, което им казва, че е опасно да са навън.

„Чухме стрелба и на практика бяхме барикадирани в продължение на 21 часа, докато армията не ни спаси“, разказа съпругата му Керен Флаш. „Продължавахме да чуваме стрелба, стрелба, бомби и аларми и просто не знаехме какво се случва. Най-лошите ни кошмари.“

Войници все още охраняваха улиците на кибуца, някога спретнато обградени с палми, банани и едноетажни къщи с веранди.

Пред една къща тялото на обитател лежеше покрито с лилав чаршаф със стърчащ бос крак, сякаш само спеше. Наблизо лежеше възглавница с други принадлежности от ежедневието им.

В далечината се чуваха изстрели и експлозии. Горе се чуваха струи и се виждаше дим, издигащ се от Газа. Сирените предупредиха за наближаващи ракети, прихванати отгоре.

Един войник извика: „Разкажете на света какво видяхте тук“.

Репортаж на Майан Лобел; Допълнителен репортаж от Янис Лаизанс и Емили Роуз; Написано от Майкъл Джорджи; Редактиране от Правин Чар
 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети