Израел удари Газа с невиждана от 78 години жестокост

DenNews.bg
11.10.2023
размер на текста:

Палестинците в Газа казват, че израелските бомбардировки са били толкова тежки, че чувстват, че живеят собствената си "Накба", арабската дума за катастрофа, която се отнася до войната от 1948 г. на създаването на Израел, която доведе до масовото им лишаване от собственост.

Във вторник Израел удари ивицата Газа с най-ожесточените въздушни удари в 75-годишния си конфликт с палестинците, оставяйки жителите на Газа като Плестия Алакад, на 22 г., да бягат за живота си.

„Ситуацията е луда – буквално няма безопасно място. Аз лично се евакуирах три пъти от вчера“, каза Алакад, която заснема лични разкази за живота под бомбардировка и ги публикува на страницата си в Instagram.

След като жилищният й блок e ударен, тя намира убежище в дома на приятел, но след това получdld обаждане, че също щеше да бъде атакуван. След кратък престой в болница, където зареgod телефона си, тя се отправs към друг дом, за да се подслони при журналисти.

„Едва вчера разбрах какво ми каза дядо ми, да почива в мир, за 1948 г. и Накба. Когато слушах историите за това, не разбирах“, каза тя чрез видеообаждане от дом в Газа, където тя и други търсеха убежище от бомбардировките след изненадващата атака на Хамас срещу Израел.

"Аз съм на 22 години - и вчера разбрах Накба напълно."

Повече от седем десетилетия след Накба палестинците все още оплакват бедствието, довело до изселването им и блокирало мечтите им за държавност.

Във войната около основаването на Израел около 700 000 палестинци, половината от арабското население на управляваната от Великобритания Палестина, избягаха или бяха прогонени от домовете си и им беше отказано връщане. Много от тях се озоваха в Йордания, Ливан и Сирия, както и в Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим.

Израел вече затегна блокадата си на Газа, като забрани изцяло вноса на храни и горива и спря доставките на електричество. Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че цената, която Газа ще плати, "ще промени реалността за поколенията".

Радуан Абу ал-Кас, инструктор по бокс и баща на три момчета, каза, че пететажната му къща в квартал ал-Римал е била разрушена при бомбардировка в понеделник вечерта.

"Никога не бихме си представили, че къщата ни може да се превърне в планина от развалини. Това е всичко, което е сега", каза той пред Ройтерс по телефона.

Ал-Кас и децата му сега търсеха убежище в дома на приятел на няколко километра, но се страхуваха, че предстои по-тежка бомбардировка.

„Това е нашата 1948 г. Това е същото. Това е друга Накба.“

В репортаж на Би Би Си става ясно, че израелските удари са причиничи значителни щети и на десетки жилищни сгради, офиси на телекомуникационни компании и сгради на факултета на Ислямския университет в Газа.

Беше нощ, която жителите на Римал - най-богатият квартал на град Газа и обикновено най-тихият - няма да забравят дълго време.

Когато се зазори във вторник, интензивността на ударите намаля и хората откриха степента на разрушението. Инфраструктурата на югозападния квартал беше сериозно повредена и повечето пътища, водещи до него, бяха отцепени.

Докато карах наоколо, имах чувството, че е имало земетресение. Навсякъде имаше развалини, натрошено стъкло и прекъснати кабели. Беше такова опустошение, че не разпознах някои от сградите, покрай които минах. „Загубих всичко. Апартаментът ми, в който живееха петте ми деца, беше тук, в тази сграда. Магазинът ми за хранителни стоки под сградата беше разрушен“, ми каза Мохамед Абу ал-Кас, докато носеше дъщеря си Шахд на улицата.

„Къде отиваме? Останахме без дом. Вече няма подслон за нас, нито работа.“

„Къщата ми и магазинът ми за хранителни стоки военна цел ли са, Израел?“ добави той, обвинявайки израелските военни, че лъжат, когато казват, че не са насочени срещу цивилни.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че около 300 души, две трети от които цивилни, са били убити при израелските атаки срещу Газа в понеделник. Това беше най-смъртоносният ден там от много години.

Най-малко 15 души бяха убити в гъсто населения бежански лагер Джабалия, североизточно от град Газа, следобед. Израелската армия каза, че е атакувала дома на командир на Хамас. Но много хора на близкия пазар или в съседните къщи бяха убити.

Общият брой на смъртните случаи в Газа от събота досега възлиза на 900, включително 260 деца, според здравното министерство. Други 4500 души са ранени.

И без това тежката хуманитарна криза в тази малка, пренаселена територия също се задълбочава.

Нейните 2,2 милиона жители остават без храна, гориво, електричество и вода, след като правителството на Израел нареди "пълна обсада" и прекъсна всички доставки на Газа в отговор на атаката на Хамас.

Неочакваното нападение в събота уби 1000 души от израелска страна, а между 100 и 150 заложници бяха отведени през границата в Газа от екстремистите.

„Можете ли да си представите, че живеем без ток или вода в 21-ви век? Бебето ми свърши пелените и остана само половин бутилка мляко“, каза Ваад ал-Муграби, докато гледаше разрушената сграда до дома й в Римал.

„Моето дете ли нападна Израел?“

Пред най-големия супермаркет в Газа, който беше отворен за първи път от събота, десетки хора се редяха на опашка пред малка задна врата. Те се надяваха да купят каквото могат, страхувайки се, че битката ще продължи дълго.

Повечето пресни зеленчуци и плодове в Газа се отглеждат в южната част на територията, а сериозният недостиг на гориво означава, че транспортирането им на север ще става все по-трудно.

Досега не е имало доставки на храна или други основни стоки от Египет, който поддържа плътна блокада на Газа, заедно с Израел, откакто Хамас превзе територията през 2007 г. от съображения за сигурност.

Хората също не са успели да избягат от Газа през граничния пункт Рафа с Египет. Само 400 на ден обикновено се допускат да влизат или излизат, но израелските въздушни удари в понеделник и вторник удариха входна врата от палестинската страна, спирайки всяко преминаване, каза палестинското вътрешно министерство в Газа.

Това принуди повечето от 200 000 души, напуснали домовете си, да се приютят в училища, управлявани от ООН. Някои са избягали от страх, докато други са видели домовете си разрушени от въздушни удари.

Някои жители на Газа избират да се приютят в мазета, но рискуват да останат в капан вътре, ако сградата отгоре се срути. Около 30 семейства бяха блокирани само в едно мазе в понеделник вечерта.

„В предишни войни тази част на града беше безопасно убежище за жителите на районите по границата с Израе]“, каза жителят на Римал Мохамед ал-Муграби.

Израелските удари в понеделник вечерта показаха, че никъде вече не е безопасно.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети