Саудитска Арабия заяви подкрепата си за палестинския народ

DenNews.bg
10.10.2023
размер на текста:

Фактическият владетел на Саудитска Арабия - престолонаследникът принц Мохамед бин Салман - е разговарял по телефона с палестинския президент Махмуд Абас.

Бин Салман каза, че страната му ще продължи „да стои до палестинския народ, за да постигне своите законни права на достоен живот, да постигне своите надежди и стремежи и да постигне справедлив и траен мир“, съобщи официалната саудитска агенция за пресата.

Той също каза на Абас, че работи с всички международни и регионални страни, за да предотврати "разширяване" на конфликта.

 Абас и Хамас, който контролира ивицата Газа, са политически съперници. Абас оглавява движението Фатах, което контролира Западния бряг. Той е и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Но подкрепата на Саудитска Арабия за палестинците е значителна, тъй като идва на фона на тристранните преговори, които се водят между Израел, Саудитска Арабия и САЩ за нормализиране на отношенията между Рияд и Тел Авив.

Анализатори казват, че ескалиращият конфликт е нанесъл тежък удар на преговорите за нормализиране.

В изявление, публикувано в събота след атаката на Хамас, Саудитска Арабия смята Израел за отговорен за ескалацията.

В него се казва, че е издавало „многократни предупреждения за опасностите от взрив на ситуацията в резултат на продължаващата окупация и лишаването на палестинския народ от законните му права и повтарянето на систематични провокации срещу неговите светини“.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети