СЗО обвини Китай в „недостатъчно представяне“ на тежестта на епидемията от Covid

Dennews.bg
05.01.2023
размер на текста:

Световната здравна организация обвини Китай в „недостатъчно представяне“ на тежестта на своята епидемия от Covid и критикува „тясната“ му дефиниция за това какво представлява смърт от Covid, докато висши глобални здравни служители призовават Пекин да сподели повече данни за експлозивното разпространение.

„Продължаваме да искаме от Китай по-бързи, редовни и надеждни данни за хоспитализации и смъртни случаи, както и по-всеобхватно вирусно секвениране в реално време“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг за медиите в Женева в сряда.

„СЗО е загрижена за риска за живота в Китай и отново подчерта важността на ваксинацията, включително бустерните дози, за защита срещу хоспитализация, тежко заболяване и смърт“, каза той.

Говорейки по-подробно, изпълнителният директор на СЗО за спешни случаи в здравеопазването Майк Райън каза, че настоящите числа, публикувани от Китай, „представляват недостатъчно истинското въздействие на болестта“ по отношение на приемането в болница и интензивно отделение, както и смъртните случаи.

Той призна, че много държави са забелязали изоставане в докладването на болнични данни, но посочи „тясната“ дефиниция на Китай за смърт от Covid като част от проблема. Страната изброява само онези пациенти с Covid, които са починали с дихателна недостатъчност като починали от Covid. През двете седмици преди 4 януари Китай съобщи за по-малко от 20 смъртни случая от местни случаи на Covid.

Големите китайски градове преминаха пика на Covid, докато вълната се придвижва към селските райони.
Служители на СЗО, които се сблъскаха със строгия контрол на достъпа на данни от страна на Китай по време на пандемията, станаха все по-гласни в призивите си за надеждна информация, тъй като голямо огнище разкъсва градските центрове на Китай в резултат на рязкото облекчаване на контрола върху болестите миналия месец.


Там огнището затрупа болници и крематориуми, предизвика недостиг на основни лекарства и породи страхове за още по-мрачен месец, тъй като експертите предупреждават за разпространение в селските райони с по-малко ресурси по време на предстоящата лунна Нова година.

Ръстът на случаите в страна с 1,4 милиарда също повдигна глобални опасения относно потенциалната поява на нови варианти – и за нивата на мониторинг и споделяне на данни в Китай. Редица икономики въведоха изисквания за тестване на Covid за пътуващите от Китай, позовавайки се на недостиг на данни за циркулиращи там щамове.

В сряда Европейският съюз „силно насърчи“ своите държави-членки да въведат изискване за отрицателен тест за Covid за пътници, пътуващи от Китай за ЕС, според изявление, публикувано от шведското председателство на блока.

Тедрос от СЗО каза в сряда, че е „разбираемо“, че някои страни предприемат тези стъпки, „с толкова високо разпространение в Китай и липса на изчерпателни данни“.

Китайски здравни служители представиха скорошни геномни данни на консултативен орган на СЗО по време на среща при закрити врати във вторник. Откритите там варианти са известни и циркулират в други страни, като все още няма нов вариант, докладван от Китайския център за контрол на заболяванията, се казва в изявление на органа в сряда.

Но групата и служители на СЗО продължиха да подчертават необходимостта от повече предстоящи геномни данни. Последната ситуация допълва дългогодишните предизвикателства пред органа на ООН, който се сблъска с критики в началото на пандемията, че не е притиснал Китай достатъчно силно за данни, на фона на опасенията, че Пекин прикрива критична информация. Пекин многократно е защитавал своята прозрачност.

„Има много повече данни, които трябва да бъдат споделени от Китай и допълнително от целия свят, за да можем да проследим тази пандемия, когато навлезем в тази четвърта година“, каза в сряда Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за Covid.

„Нуждаем се от повече информация за секвенирането в цялата страна и тези последователности да бъдат споделени с публично достъпни бази данни като GISAID, така че да могат да се правят по-задълбочени анализи“, каза тя. GISAID е глобална инициатива, която предоставя достъп до геномните данни на различни грипни вируси.

Информацията за епидемията в Китай също ще бъде споделена с държавите-членки на СЗО по време на по-широка среща в четвъртък, казаха служители на СЗО.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети