Минна компания в Австралия изгуби радиоактивна капсула

DenNews.bg
30.01.2023
размер на текста:

 Минният гигант Rio Tinto обяви, че работи с властите, за да се опита да намери радиоактивна капсула, изчезнала в Западна Австралия този месец.

„Ние осъзнаваме, че това очевидно е много тревожно и съжаляваме за тревогата, която предизвика“, каза фирмата пред BBC.

Корпусът съдържа малко количество радиоактивен цезий-137, който може да причини сериозно заболяване, ако бъде докоснат.

Изгубен е между град Нюман и град Пърт, на разстояние от приблизително 1400 км (870 мили).

„Освен че напълно подкрепяме съответните органи, ние започнахме собствено разследване, за да разберем как капсулата е била изгубена по време на транспортиране“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Rio Tinto Iron Ore Саймън Трот.

„Като част от това разследване ние работим в тясно сътрудничество с изпълнителя, за да разберем по-добре какво се е объркало в този случай“, добави той.

Компанията каза, че капсулата е напуснала мината Gudai-Darri в Западна Австралия на 12 януари. Тя е обявена за изчезнала на 25 януари.

„Rio Tinto нае изпълнител трета страна, с подходящ опит и сертификат, за безопасно опаковане на устройството в подготовка за транспортиране извън обекта. Преди устройството да напусне обекта, беше използван брояч на Гайгер за да се потвърди наличието на капсулата в опаковката."

Гайгеровият брояч е електронно устройство, използвано за откриване и измерване на радиация.

Държавните служители издадоха предупреждение за радиация в част от Западна Австралия.

Малката сребърна капсула, използвана като сензор, е с диаметър само 6 мм и дължина 8 мм.

Въпреки това, излагането на следи от метала е като "получаване на 10 рентгенови лъчи за час, просто за да го поставим в контекст, и... количеството естествена радиация, което бихме получили за една година, просто като се разхождаме наоколо," каза главният здравен директор на Западна Австралия Андрю Робъртсън.

Пустинята на щата е отдалечена и едно от най-слабо населените места в страната. Само един на всеки пет от населението на Западна Австралия живее извън Пърт, столицата на щата.

Въпреки това служителите казват, че са загрижени, че някой може да вземе капсулата, без да знае какво представлява.

„Ако имате контакт или го имате близо до вас, може или да завършите с увреждане на кожата, включително изгаряния на кожата... и ако го имате достатъчно дълго близо до вас, можете да причините това, което се нарича остра лъчева болест, и това ще отнеме известно време", добави г-н Робъртсън.

Този инцидент идва, когато компанията се опитва да поправи репутацията си в Австралия, след като беше засегната от реакция за унищожаване на свещени аборигенски скални убежища в Западна Австралия.

Rio Tinto взриви 46 000-годишните скални убежища в ждрелото Juukan, за да разшири мина за желязна руда.

Инцидентът предизвика голямо недоволство, което доведе до оттеглянето на няколко от топ шефовете на компанията.

През септември 2020 г. тогавашният главен изпълнителен директор Жан-Себастиен Жак и други висши ръководители, включително ръководителите на подразделенията за желязна руда и корпоративни отношения, казаха, че ще напуснат компанията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети