Космическа скала е прелетяла тази нощ опасно близо до Земята

Dennews.bg
27.01.2023
размер на текста:

Kосмическа скала размерите на микробус, известна като 2023 BU, прелетя над южния край на Южна Америка малко преди 00:30 сутринта по Гринуич.

С приблизителен размер от 3,5 m до 8,5 m напречно, скалата вероятно ще се е разпаднала високо в атмосферата. Това обаче щеше да произведе грандиозно огнено кълбо, коментират учени пред BBC

За сравнение, известният челябински метеорит, който навлезе в земната атмосфера над южна Русия през 2013 г., беше обект с диаметър близо 20 метра. Това предизвика ударна вълна, която счупи прозорците на земята.

Учени от американската космическа агенция НАСА казват, че орбитата на 2023 BU около Слънцето е била променена от срещата му със Земята.

Гравитацията на нашата планета го e привлякла и коригирала пътя му в космоса.

„2023 BU е наскоро открит обект, за който се предполага, че е с размерите на малък автобус, който трябва да е минавал покрай Земята хиляди пъти преди. Този път той минава само на 2200 мили от Земята – само 1% от разстоянието до Луната 

„В зависимост от това от какво се състои 2023 BU, е малко вероятно някога да достигне повърхността на Земята, а вместо това ще изгори в атмосферата като блестящо огнено кълбо – по-ярко от пълна луна.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети