Роженски манастир: светата обител в прегръдките на Пирин

Dennews.bg
26.01.2023
размер на текста:

Ако сте избрали красивата Пирин планина и Банско за своята почивка, тя със сигурност ще бъде разнообразна. Градът е не само най-добрият български зимен курорт, а и място, откъдето тръгват много туристически маршрути.

Едно от предложенията е да не пропускате възможността да посетите красивия Роженски манастир. Предимство на Банско е, че в града има чудесни условия за настаняване. Петзвездният апартхотел Лъки Банско е отличен изходен пункт за пешеходен и автомобилен туризъм, а спа центърът му ще бъде бонус към вашия избор.

 

Манастирът, устоял на превратностите на времето

 

След като вече сте разгледали забележителностите в Банско, можете спокойно да се отправите на обиколка в региона. В тази част на страната има какво да се види като природни, исторически и културни забележителности. Сред най-интересните и посещавани места са манастирите. Заслужава си, докато сте на почивка в Банско, да отделите от времето си и да разгледате известния Роженски манастир.

„Свето Рождество Богородично” е един от най-старите средновековни манастири в България. Той е разположен само на няколко километра от Мелник, в непосредствена близост до прочутите Мелнишки пирамиди.

Не се знае кога точно е възникнал манастирът, но първите сведения за него се появяват през XIII век. Нахлуването на Османската империя в българските земи и завладяването на Мелнишкия край в края на XIV век променят съдбата на манастирския комплекс, който потъва в забрава.

Съдбата му е неизвестна до 1551 г., когато тогавашният игумен на манастира – йеромонах Козма, пише за съществуването на светата обител в един от своите ръкописи. В него йеромонах Козма споменава за пръв път сегашното име на манастирския комплекс – „Богородица Розинотиса” (Роженска).

В началото на турското нашествие обителта е понесла сериозни разрушения, а през XVI век е възстановена. Тогава са възстановени и изградени наново някои от жилищните сгради, трапезарията и голямата църква. През същия период са украсени със стенописи и фрески манастирската трапезария и църквата.

Възходът на манастира е прекъснат отново през XVII век, когато пожар унищожава библиотеката и голяма част от жилищните сгради. Роженският манастир се възражда отново през XVIII век, когато богати българи от цялата страна даряват пари за неговото възстановяване.

В средата на XVIII век светата обител е отново във възход. През 1715 г. е започва реконструкция на манастирските сгради, а през 1732 г. главната църква отново е изписана със стенописи.

Проблем се оказва, че още от основаването си Роженският манастир е обявен за ставропигиален, което означава, че е автономен и подчинен единствено на Вселенския патриарх. През XVIII век автономията му била отнета от гръцката църква. Манастирът става метох и част от Иверския манастир в Атон. В по-ново време - от 1912 година, след разрешаване на спор за собствеността му, той окончателно става собственост на Българската православната църква.
Сега Роженският манастир е действащ и е отворен за посещения целогодишно.

 

Забележителна архитектура и стенописи

 

Манастирският комплекс е архитектурна забележителност. Той има неправилна шестоъгълна форма и се състои от жилищни и стопански части, главна църква и костница. Жилищните части оформят нещо като импровизирана защита на главната църква, която се намира в центъра на манастирския комплекс.
Няма конкретни данни как е изглеждала първоначално църквата, но сега представлява триабсидна, трикорабна и безкуполна сграда. Много въздействащи са стенописите, с които е изографисана.

Най-ранните стенописи са от XVI век. Те са в притвора на църквата и разказват основно за чудесата, които Христос е сътворил след Възкресението си. Сцените са изографисани много детайлно и въздействащо. Във вътрешността на църквата стенописите са в стилистиката на балканската живопис от XVIII век. Творбите са много разнообразни и освен композициите, задължителни за всеки християнски храм, са включени изображения на Богородица. В най-горните части на северната и южната стени са изписани 24 строфи на Богородичния акатист.

Заслужен интерес предизвиква иконостасът, който е изработен едновременно със стенописите по време на преустройството на църквата през 1732 г. Той е изработен с изключително майсторство, а резбованите плетеници, с които са покрити релефните му части, перфектно изрисуваните букети цветя и позлатените резбовани елементи са изключително впечатляващи.

В манастирския комплекс има две монашески крила. По-старото от двете представлява двуетажна сграда с чардаци, която обгражда главната църква от изток, запад и юг. Тази част от манастира е строена през XVI век и в нея са разположени монашеските килии, магерницата и избите, в които монасите са съхранявали хранителните си запаси. В това крило се намира и манастирската трапезария. Второто монашеско крило е на три етажа и е строено през XVIII век с дарения от мелнишките еснафи.

 

 

В Роженския манастир се съхранява много ценната чудотворна икона „Света Богородица Портаитиса”. Тя е едно от копията на чудотворната икона на Богородица, която е била открита в морето от монаси от Атон. „Света Богородица Портаитиса” е изографисана от монах от Иверския манастир през 1790 г.и е била поръчана заедно със специален кивот.

Всяка година по време на храмовия празник на обителта, който е на 8 септември, миряни от цялата страна прииждат в Роженския манастир, за да помолят „Света Богородица Портаитиса” да им донесе изцеление.

Трапезария в Роженския манастир е една от най-интересните сгради в манастирския комплекс. Тя е вградена в едното от крилата манастирските жилищни части, а по време на реставрационните работи специалистите са открили, че помещението е изградено върху дебели средновековни зидове. Трапезарията представлява правоъгълно помещение с абсида, която е изографисана със стенописни композиции от „Тайната вечеря”.

Към манастирския комплекс има и Костница, изградена през 1597 г. Тя представлява църковен храм с гробница и място за провеждане на богослужения.

Източник на изображения: luckybansko.bg

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети