Русия атакува Украйна по въздух от сутринта

Dennews.bg
26.01.2023
размер на текста:

 Русия удари Украйна с ракети по време на сутрешния час пик в четвъртък, убивайки най-малко един човек в Киев и повреждайки критична инфраструктура в черноморския регион Одеса, казаха официални лица.

Тълпи от хора се скриха в метростанциите на столицата по време на национална въздушна тревога, преди Русия да отприщи последната от поредица въздушни атаки срещу електрическата мрежа от октомври, които предизвикаха масови прекъсвания през зимата.

Ракетните удари последваха атака с дрон през нощта, един ден след като Украйна осигури обещания за доставки на основни бойни танкове от Германия и Съединените щати, за да подсили войските си - ход, който вбеси руските официални лица.

Говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат каза, че шест бойни самолета Ту-95 са излетели от арктическия регион Мурманск в Северна Русия и са изстреляли ракети с голям обсег.

Той каза, че очаква залп от повече от 30 ракети и че силите за противовъздушна отбрана се опитват да ги свалят.
Властите в Киев заявиха, че тяхната противовъздушна отбрана е свалила всички над 15 руски ракети, изстреляни по столицата, но че заплахата остава и жителите не трябва да напускат убежища.

Минути по-късно силни експлозии разтърсиха два района на Киев. Градските власти съобщиха, че 55-годишен мъж е бил убит, а други двама души са били ранени, когато са били ударени нежилищни сгради в южната част на града.

Съобщава се също за въздействия в централния район на Виница и на други места.
„Вече има информация за нанесени щети на два обекта от критична енергийна инфраструктура в Одеска област“, написа Одеската окръжна военна администрация в Telegram, като добави, че няма жертви при тези атаки.

DTEK, най-големият частен производител на енергия в Украйна, заяви, че извършва аварийни спирания на електрозахранването в Киев, околния регион, както и регионите на Одеса и Днепропетровск поради опасност от ракетни атаки.

Други производители на електроенергия казаха, че извършват аварийни спирания на захранването в други части на Украйна.

През нощта военните съобщиха, че противовъздушната им отбрана е свалила всичките 24 дрона, изпратени от Русия.

Петнадесет от безпилотните самолети бяха свалени около столицата Киев, където няма съобщения за щети.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети