Уволниха директор на училище, след като 6-годишен простреля учителка

Dennews.bg
26.01.2023
размер на текста:

Директорът на училище в американския щат Вирджиния загуби работата си, след като шестгодишен ученик застреля и рани учител по-рано този месец.

Училищното настоятелство реши с гласуване 5 на 1 да прекрати мандата на Джордж Паркър само часове след като адвокат на учителя обяви планове да заведе дело.

25-годишната Абигейл Цвернер беше изписана от болница миналата седмица, след като беше простреляна в гърдите в класната си стая.

Нейният адвокат каза в сряда, че стрелбата е "напълно предотвратима".

Стрелбата от 6 януари – която властите определиха като „умишлена“ – разтърси град Нюпорт Нюпорт във Вирджиния и повдигна въпроси какви правни последици могат да последват и за кого.

„В този ден, в продължение на няколко часа, три различни пъти училищната администрация е била предупредена от загрижени учители и служители, че момчето държи пистолет в училище и заплашва хората“, каза адвокат Даян Тоскано.

Според Тоскано, учителка в началното училище Ричнек е казала на служител, че смята, че момчето е сложило пистолета в джоба си, преди да излезе за почивка.

Чиновникът отговорил: „Ами той има малки джобове“.

Друг администратор пренебрегнал искането на учител да претърси момчето и раницата му, каза още Тоскано.

Кметът на Нюпорт Нюз Филип Джоунс благодари на напускащия директор и каза, че подкрепя усилията на борда да „наеме динамичен, нов лидер за нашата система от държавни училища – такъв, който ще ни помогне да се излекуваме и да продължим напред с необходимите промени, за да направим нашите училища по-безопасни за всеки".

Заплатата на директора е била над 250 000 долара  годишно, според местни новинарски издания. Той ще продължи да получава пълна заплата и обезщетения до юни 2024 г., тъй като се води уволнен уволнен без причина.

Миналата седмица семейството на момчето каза, че то страда от "остро увреждане" и рядко посещава училище без някой от родителите му да присъства. В деня на стрелбата той е ходил сам на училище.

Семейството също така похвали ранената учителка Цвернер, като каза, че тя е „работила усърдно и състрадателно, за да подкрепи семейството ни, докато търси най-доброто образование и учебна среда за сина им“.

Шефът на полицията в Нюпорт Нюз Стив Дрю каза, че г-жа Цвернер е спасила животи в деня на стрелбата, като е извела учениците си от класа, след като е била простреляна през ръката и в гърдите.

Полицията също така каза, че пистолетът, използван от момчето, е бил законно закупен от майка му. Семейството на момчето каза, че оръжието е било "обезопасено". Полицията не е отговорила на това твърдение.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети