БСП ще преговаря с всички партии в Парламента за съставяне на правителство

DenNews.bg
18.01.2023
размер на текста:

 Националният съвет ни упълномощи да започнем разговори с всички парламентарно представени партии. Това обяви на пресконференция след заседанието на НС на БСП лидерът на столетницата Корнелия Нинова.

Ще поканим лидерите на среща. Искаме честен и открит разговор има ли воля за съставяне на редовно правителство, заяви лидерът на БСП на пресконференция след взетото от Националния съвет решение
С 94 гласа "за" и 4 "против" Националният съвет на БСП упълномощи Изпълнителното бюро и парламентарната група да започнем разговори с всички парламентарно представени партии в опит да съставим редовно правителство.

Вече обявихме стъпките, които ще предприемем след това решение. Ще поканим лидерите на лидерска среща. Ще поставим 5 въпроса за обсъждане: има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство или просто се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността на един или друг. Ние не бихме искали това да се случва. Искаме честен и открит разговор и представяне пред обществото на фактите. Ако имаме различия и не можем да се съберем, да ги обявим. Ако можем, да продължим със следващите стъпки - какви задачи да възложим на това правителство, с какъв срок да бъде то, политическо, експертно или смесено и формат за вземане на политическите решения в една такава сложна конфигурация, каквато би се очертала.

Няма да бавим този процес. Чакахме решението на Националния съвет. В следващите дни ще стартираме. Ще ви държим в течение за всичко, което се случва по време на тези срещи и разговори.

Освен това, приехме документите за Конгреса - концепция за промени в Устава, концепция за програма, регламент на Конгреса.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети