Почина най-старият жител на планетата-монахинята сестра Андре

DenNews.bg
18.01.2023
размер на текста:

 Най-старият човек в света, френската монахиня Лусил Рандон, почина на 118 години.

Г-жа Рандън, която приема името сестра Андре, когато става монахиня през 1944 г., умира в съня си в старческия си дом в Тулон, Франция.

Родена през 1904 г. в Южна Франция, тя преживява две световни войни и посвещава голяма част от живота си на католицизма.

"Само добрият Бог знае" тайната на нейното дълголетие, каза тя пред репортери.

Родена, когато Тур дьо Франс е била организирана за пръв път, сестра Андре е видяла и 27 френски държавни глави.

Говорител на нейния старчески дом, Дейвид Тавела, сподели новината за смъртта й с репортери във вторник.

„Има голяма тъга, но... желанието й беше да се присъедини към любимия си брат. За нея това е освобождение“, каза г-н Тавела.

Говореше се, че сестра Андре поддържа близки отношения с братята си. Веднъж тя каза на репортери, че един от най-хубавите й спомени е безопасното им завръщане от битките в края на Първата световна война.

„Беше рядкост“, спомня си тя. „В семействата обикновено имаше двама мъртви, а не двама живи“.

Въпреки че беше сляпа и разчиташе на инвалидна количка, сестра Андре се грижеше за други възрастни хора - някои от които бяха много по-млади от нея.

В интервю миналия април за агенция AFP сестра Андре каза: „Хората казват, че работата убива, за мен работата ме поддържаше жива, продължих да работя, докато навърших 108 години.“

По време на същото интервю тя каза, че би било по-добре в рая, но продължава да се наслаждава на земни удоволствия като яденето на шоколад и пиенето на чаша вино всеки ден.

Тя беше най-възрастната в Европа известно време, но влезе в Книгата на рекордите на Гинес миналия април като най-възрастният човек в света след смъртта на Кейн Танака, японка, която живя до 119-годишна възраст.

Това не беше първият й път в книгата на рекордите. През 2021 г. тя стана най-възрастният човек, излекувал се от Covid-19.

Сестра Андре е родена в протестантско семейство, но по-късно приема католицизма, преди да бъде кръстена, когато е на 26 години.

Водена от желанието си да „отиде по-далеч“, тя се присъединява към орден на монахини, известен като Дъщерите на милосърдието, около 15 години след решението си да се присъедини към Католическата църква.

Тя е назначена в болница във Виши, където прекарва по-голямата част от трудовия си живот, около 31 години.

В едно от последните си интервюта тя каза пред репортери: "Хората трябва да си помагат и да се обичат, вместо да се мразят. Ако споделяхме всичко това, нещата щяха да бъдат много по-добри."

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети