Църквата в Англия отказа да венчава еднополови двойки

Dennews.bg
18.01.2023
размер на текста:

 Епископите на Църквата на Англия са отказали да подкрепят промяна в каноните си, за да се позволи на свещениците да женят двойки от един и същи пол, съобщиха източници на BBC News.

Епископите на Англиканската църква се събраха във вторник, за да финализират препоръките си след пет години консултации и дебат относно позицията на Църквата относно сексуалността.

Тяхното предложение ще бъде обсъдено на църковния еквивалент на парламент - Общия синод - следващия месец.

BBC News разговаря с няколко епископи, присъстващи на срещата, които казаха, че канонът на Църквата, че Светият брак е само между един мъж и една жена, няма да се промени и няма да бъде подложено на гласуване.

Това идва след години на дебат по въпроса.

Еднополовите бракове са законни в Англия и Уелс от 2013 г. Но когато законът се промени, Църквата не промени своите канони.

През 2017 г. англиканската църква започна разширен период на консултации, наречен „Живот в любов и вяра“.

През ноември миналата година епископът на Оксфорд стана най-високопоставеният епископ на Църквата на Англия, който публично подкрепи промяна в каноните на Църквата. Въпреки че шепа други го подкрепиха, те останаха в малцинството.

Отказът да се предложи гласуване за разрешаването на еднополовите бракове вероятно ще разгневи активистите за промяна в Църквата.

Някои вече казаха на BBC News, че ще поискат от синода да заличи предложенията на епископите следващия месец.

Решението на епископите поставя Англиканската църква в противоречие с англиканската еквивалентна в Шотландия, Шотландската епископална църква и Презвитерианската църква на Шотландия, които позволяват еднополови сватби.

Англиканската църква в Уелс е предоставила оторизирана услуга за благославяне на гей двойки, но не позволява еднополови сватби в църквата.

Противоречив църковен документ от 1991 г., според който духовниците в еднополови връзки трябва да останат безбрачие, ще бъде отменен. Църквата също така ще се извини за начина, по който е изключила ЛГБТ+ хората, казаха на BBC News няколко епископи.

Един либерален епископ, присъстващ на срещата, каза, че има „съществен напредък“.

„Това е еволюционно“, казаха те. — Това не е краят на пътя.

Консервативен епископ каза: „Ние сме честни относно факта, че не сме на едно мнение по тези въпроси. Но няма да се откажем да вървим заедно.“

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети