CNN: Украйна се е превърнала в бойна лаборатория за изпитване на западни оръжия

Dennews.bg
16.01.2023
размер на текста:

 Миналата есен, докато Украйна си отвоюваше големи участъци от територия в поредица от контраатаки, тя удари руските сили с американска артилерия и ракети. Насочването на част от тази артилерия беше самоделна система за насочване, която Украйна разработи на бойното поле.

Произведен в Украйна софтуер превърна лесно достъпните таблетни компютри и смартфони в сложни инструменти за насочване, които сега се използват широко в украинската армия.

Резултатът е мобилно приложение, което захранва сателитни и други разузнавателни изображения в алгоритъм за насочване в реално време, който помага на единици в близост до фронта да насочват огън към конкретни цели. И тъй като това е приложение, а не част от хардуер, лесно е бързо да се актуализира и надгражда и е достъпно за широк кръг от персонал.

Американски служители, запознати с инструмента, казват, че той е бил много ефективен при насочване на украински артилерийски огън по руски цели.

Приложението за насочване е сред десетките примери за иновации на бойното поле, които Украйна е измислила за почти година на война, често намирайки евтини решения на скъпи проблеми.

Малки пластмасови дронове, бръмчащи тихо над главите им, хвърлят гранати и други боеприпаси върху руските войски. 3D принтерите вече произвеждат резервни части, така че войниците да могат да ремонтират тежко оборудване на полето. Техниците са превърнали обикновените пикапи в мобилни ракетни установки. Инженерите са измислили как да монтират сложни американски ракети на по-стари съветски изтребители като МиГ-29, помагайки на украинските ВВС да летят след девет месеца война.

Украйна дори е разработила свое собствено противокорабно оръжие, Нептун, базирано на съветски ракетни конструкции, което може да атакува руския флот от почти 200 мили.

Този вид украинска изобретателност впечатли американски официални лица, които похвалиха способността на Киев да предлага „MacGyver“ решения за своите нужди на бойното поле, които запълват важни тактически пропуски, оставени от по-големите, по-сложни западни оръжия.

Въпреки че американски и други западни служители не винаги имат перфектна представа за това как точно работят персонализираните системи на Украйна – до голяма степен защото не са на място – както официални лица, така и анализатори с отворен код казват, че Украйна се е превърнала в истинска бойна лаборатория за евтини, но ефективни решения.

„Иновациите им са просто невероятно впечатляващи“, каза Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Тестване на битка в реалния свят“

Междувременно войната в Украйна също така предложи на Съединените щати и техните съюзници рядка възможност да проучат как собствените им оръжейни системи се представят при интензивна употреба – и какви боеприпаси използват и двете страни, за да постигнат победи в тази горещо водена модерна война. Американски оперативни офицери и други военни служители също са проследили колко успешно Русия е използвала евтини безпилотни летателни апарати за многократна употреба, които експлодират при удар, предоставени от Иран, за да унищожи украинската електропреносна мрежа.

Украйна е „абсолютно оръжейна лаборатория във всеки смисъл, защото нито едно от това оборудване никога не е било използвано във война между две индустриално развити нации“, каза източник, запознат със западното разузнаване. „Това е битка в реалния свят.“

За американските военни войната в Украйна беше невероятен източник на данни за полезността на техните собствени системи.

Някои високопоставени системи, дадени на украинците – като дрона Switchblade 300 и ракета, предназначена да насочва към вражеските радарни системи – се оказаха по-малко ефективни на бойното поле от очакваното, според американски военен оперативен офицер, запознат с бойно поле, както и скорошно проучване на британски мозъчни тръстове.

Но леката американска система за залпов огън M142, или HIMARS, е от решаващо значение за успеха на Украйна – дори когато официалните лица са научили ценни уроци за степента на поддръжка на ремонта, която тези системи изискват при такава тежка употреба.

Как Украйна е използвала ограничените си доставки от ракети HIMARS, за да предизвика хаос в руското командване и контрол, нанасяйки удари по командни пунктове, щабове и складове за доставки, отваря очите, каза служител на отбраната, добавяйки, че военните лидери ще изучават това в продължение на години.


Друга важна част от прозрението беше за гаубицата M777, мощната артилерия, която беше критична част от бойната мощ на Украйна. Но дулата на гаубиците губят нарезите си, ако за кратко време бъдат изстреляни твърде много снаряди, каза друг служител на отбраната, което прави артилерията по-малко точна и по-малко ефективна.

Украинците направиха и тактически нововъведения, които впечатлиха западните служители. През първите седмици на войната украинските командири адаптираха своите операции, за да използват малки екипи от слезли пехотинци по време на руското настъпление към Киев. Въоръжени с монтирани на раменете ракети Stinger и Javelin, украинските войски успяха да се промъкнат срещу руските танкове без пехота по фланговете им.

САЩ също са проучили отблизо конфликта за по-големи уроци за това как може да се води война между две модерни нации през 21 век.


Оперативният офицер каза, че един урок, който САЩ могат да извлекат от този конфликт е, че теглената артилерия – като системата гаубица M777 – може да е нещо от миналото. Тези системи са по-трудни за бързо придвижване, за да се избегне ответен огън – и в свят на повсеместни дронове и наблюдение отгоре, „е много трудно да се скриеш в днешно време“, каза този човек.

Що се отнася до извлечените поуки, „има книга, която трябва да се напише за това“, каза представителят на Демократическата партия Джим Хаймс от Кънектикът, член на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите.

„Еднопосочен атакуващ дрон за $10 000“

Американските отбранителни изпълнители също са обърнали внимание на новата възможност да проучат – и пуснат на пазара – своите системи.

BAE Systems вече обяви, че руският успех с техните дронове камикадзе е повлиял на начина, по който проектира ново бронирано бойно превозно средство за армията, добавяйки повече броня за защита на войниците от атаки отгоре.

И различни части от правителството и индустрията на САЩ се опитаха да тестват нови системи и решения в битка, за която Украйна се нуждаеше от цялата помощ, която можеше да получи.


В първите дни на конфликта Националната агенция за геопространствено разузнаване изпрати пет леки безпилотни летателни апарата за наблюдение с висока разделителна способност на командването на специалните операции на САЩ в Европа – само в случай, че могат да бъдат полезни в Украйна. Дроновете, произведени от компания, наречена Hexagon, не са били част от така наречената програма за запис на Министерството на отбраната, намеквайки за експерименталния характер на конфликта.

Вицеадмирал от ВМС Робърт Шарп, ръководител на Националната агенция за геопространствено разузнаване по това време, дори се похвали публично, че САЩ са обучили „военен партньор“ в Европа на системата.

„Това, което ви позволява да направите, е да излезете под облачната покривка и да съберете свои собствени [георазузнавателни] данни“, каза Шарп пред CNN в кулоарите на сателитна конференция в Денвър миналата пролет.


Въпреки интензивните усилия на малка група американски служители и външна индустрия, остава неясно дали тези дронове някога са се включили в битката.

Междувременно множество разузнавателни и военни служители казаха на CNN, че се надяват, че създаването на това, което американската армия нарича „привлекателни“ дронове – евтини оръжия за еднократна употреба – се е превърнало в основен приоритет за изпълнителите на отбраната.

„Иска ми се да можем да направим дрон за еднопосочна атака за 10 000 долара“, каза един от тези служители, тъжно.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети