Арестуваха в болничното легло боса на Коза Ностра

Dennews.bg
16.01.2023
размер на текста:

 Босът на мафията Матео Месина Денаро, най-издирваният човек в Италия, е бил арестуван от отдела ROS на карабинерите след 30 години бягство, съобщиха източници в понеделник.
Той е бил арестуван в дневната болница на частна клиника в Палермо и не е оказал съпротива, казаха източниците.
Премиерът Джорджия Мелони приветства ареста като "голяма победа за държавата".
Отбелязвайки, че това се е случило в деня след годишнината от ареста на покойния шеф на Коза Ностра Тото Рина през 1993 г., тя каза, че това показва, че държавата "не се предава пред лицето на мафията".
„Моите най-сърдечни благодарности и тези на цялото правителство отиват на полицейските сили, по-специално на секцията Carabinieri Ros, Националната прокуратура за борба с мафията и прокуратурата в Палермо, за залавянето на най-значимата фигура в мафията, “ добави тя.
„Правителството ще се погрижи борбата срещу престъпността на мафията да продължи без почивка, както се вижда от факта, че първата мярка на тази изпълнителна власт – защитата на „carcere ostavitivo“ (строг затворнически режим за осъдените на мафията) – засягаше точно този въпрос.“ 60-годишният мафиот, известен още като Диаболик, се укриваше от 1993 г.
Той е бил на лечение в клиниката, която се нарича "La Maddalena", повече от година, казаха източници.
Други пациенти ръкопляскаха и викаха "Брави!" (браво) по време на ареста.
Месина Денаро беше отведен в казармата на карабинерите Сан Лоренцо в Палермо след операцията.
Мафиотът, който получи прякора си от италианския герой от комикси Diabolik, маскиран антигерой суперкрадец, беше смятан от някои експерти за бос на босовете в мафията след смъртта на Бернардо „Тракторът“ Провенцано през 2016 г. и „The Beast' Riina през 2017 г., въпреки че други експерти казаха, че той не е бил на самия връх на властта на мафията, без да могат да кажат кой заема този пост, вероятно защото е вакантен.
Убийството на Джовани Фалкон е поръчано от тогавашния шеф на босовете Риина със съгласието на бившия съ-шеф Провенцано.
През 2020 г. Месина Денаро също беше осъден за съучастие в даване на зелена светлина на бомбените атентати през 1992 г., които убиха Фалконе и неговия приятел и колега Паоло Борселино два месеца по-късно.
Бомбите, които също убиха съпругата на Фалконе и служители на охраната на двамата прокурори, предизвикаха остра реакция от държавата.
Съобщава се, че е идолизиран от по-младите войски на Коза Ностра заради своята безпощадност и харизма като на плейбой, Месина Денаро запечатва репутация на брутален човек, като убива съперник бос на Трапани и удушава бременната си в третия месец приятелка (ANSA).

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети